Før jeg forelsker meg i deg, må jeg elske meg selv

Før jeg kan være lykkelig og gi det beste av meg selv til de jeg elsker, må jeg elske meg selv og bli den viktigste personen i livet mitt
Før jeg forelsker meg i deg, må jeg elske meg selv

Siste oppdatering: 25 august, 2022

Jeg har blitt opplært til hvordan man blir forelsket, men ingen lærte meg at jeg må elske meg selv først. Jeg ble fortalt at alle har en sjelevenn som vil gjøre dem lykkelige og komplette, men ingen fortalte meg at jeg må elske meg selv før jeg kunne bli forelsket i en annen.

Alle av oss har blitt lurt når det kommer til forelskelse, som overraskende nok ikke kan skje hvis vi ikke lærer å elske oss selv først. Så… du har kanskje det samme spørsmålet: Hvordan kan j bli forelsket i noen hvis jeg ikke kan elske meg selv først?

Jeg kan ikke leve uten å elske meg selv

Du er ikke i stand til å leve uten den personen du hevder at du elsker så mye? Tror du at hvis du prøvde å gå videre med livet ditt ville verden falle fra hverandre? Noe som du mislykkes i å skjønne er det faktum at den eneste personen du ikke kan leve uten er deg selv.

2-kvinne-med-maske

Mennesker har en tendens til å ha en nesten urovekkende mangel på selvtillit som fører til at vi tar tilflukt i den kjærligheten som kommer fra noen andre. Dette, snarere enn å være noe positivt, kan føre til problemer i forbindelse med følelsesmessig avhengighet.

Det er en vakker ting å elske noen så mye at livet blir meningsløst uten dem. Men du vet godt at den personen du trenger å elske først er deg selv. Hvis du ikke kan elske deg selv eller stole på deg selv, hvordan kan du gjøre det med andre?

Det er ingen tvil om at du noen ganger føler deg alene eller redd. Du er på utsiden av alt du har lært, og du lærer å elske slik som du virkelig burde gjøre det. Begynn med deg selv først, og deretter kan du elske andre. La oss være klare: den eneste personen du ikke kan leve uten er deg selv.

Det å elske meg selv er det første skrittet

Kanskje du lurer på hvordan det er mulig å bli forelsket i deg selv. Ingen har lært deg hvordan du gjør dette, og helt ærlig, det kan være svært vanskelig å oppnå, men det er ikke umulig. Vi håper tipsene vi gir deg i dag vil hjelpe deg å elske deg selv mer.

Det som er viktig her er deg.

3-sommerfugl

Ikke vær redd for ensomhet

Det er lett å ha en ubegrunnet frykt for å være alene, fordi du har blitt lært opp til at ensomhet er et tegn på mistrivsel. Men hvis du ikke kan være fornøyd når du er alene, da har du et problem. Er det sant at du ikke kan være lykkelig alene, eller er det bare noe andre har fått deg til å tro det?

Dra nytte av din ensomhet for å vie tiden din helt for deg selv. Du kan lære mye: selvtilliten din vil øke, du vil stole på deg selv, du vil elske deg selv betingelsesløst… Ikke kast bort ensomheten, fordi det er der du finner deg selv og, som du allerede har lært, det er der du vil lære å elske deg selv.

Overvinn utseendet ditt

Å elske seg selv er å ignorere utseendet. Noe så overfladisk som å bekymre seg for hvordan man ser ut for andre kan føre til problemer med usikkerhet. Hvis du vet hvem du er og hva du ønsker, vil du ikke bry deg om hva andre sier.

Ta vare på vennene dine

Noen ganger når du er en del av et par er det lett å overse vennene dine, men dette er noe du aldri bør gjøre. Par vil komme og gå, men venner, hvis du bryr deg om dem, vil alltid være der. Aldri sett mer pris på kjærligheten enn et vennskap. Det er ikke verdt det.

Når du elsker og verdsetter deg selv vil du innse at du kan være lykkelig uten noen ved din side, og du vil se at livet ikke begynner og avsluttes med partneren din. Derimot har du venner som ikke vil svikte deg og som du kan stole på. Dette er faktisk de menneskene du bør sette pris på.

4-hjerte-av-blomster

Ikke gi opp alt for andre mennesker

Gjør alt for deg selv, men ikke for andre. Du er den som virkelig betyr noe, og du må gå videre for å nå dine mål samtidig som du stoler på, elsker, setter pris på, verdsetter, og respekterer deg selv. Aldri gi opp alt for noen andre, fordi da vil du bare lide.

Gitt alt dette, tror du kanskje at du er en egoistisk person. Kanskje du ikke ser at du faktisk er raus – alt du trenger er litt tid til deg selv. Når du mister synet av dette, gjenta disse ordene: “Før jeg forelsker meg i deg, vil jeg elske meg selv”, så kan du virkelig elske andre mennesker… så du kan være lykkelig.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hyatt, C. S., Sleep, C. E., Lamkin, J., Maples-Keller, J. L., Sedikides, C., Campbell, W. K., & Miller, J. D. (2018). Narcissism and self-esteem: A nomological network analysis. PloS One13(8), e0201088. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201088
  • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
  • Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.