Kjennetegnene ved moringaolje og dens bruk

Moringaolje er kjent for hudpleieegenskaper. Den renser, fukter og kan til og med forhindre mulige kviser. Lær mer om den i denne artikkelen!
Kjennetegnene ved moringaolje og dens bruk

Siste oppdatering: 28 juni, 2021

Moringa er en slekt av trær fra tropiske og subtropiske klima bestående av 13 arter. Moringa oleifera, som er hjemmehørende i India og som det er laget en olje av, er den mest kjente. Les om fordelene med moringaolje i denne artikkelen!

Denne typen olje er kjent for å ha egenskaper som kan være til fordel for helse og hudpleie. Generelt brukes den ofte til å rense og fukte både dermis og hår. Du kan også finne moringa i andre former, for eksempel pulver, kapsler, pulveriserte blader og frø.

Fortsett å lese for å finne ut hva oljen til denne planten er, hvordan de trekker den ut og bruker den, samt fordelene og mulige bivirkninger.

Hva er moringaolje?

Som vi sa ovenfor, ekstraheres denne oljen fra frøene til Moringa oleifera-treet. Denne planten, som også går under navnet ben, er hjemhørende i Kerala, en stat som ligger langt sør i India.

Et annet bemerkelsesverdig trekk ved denne arten er at vi kan bruke alle dens deler (frø, røtter, bark, blomster og blader) på forskjellige felt (matlaging, kosmetikk og medisiner). Det er derfor det ofte kalles mirakel-treet eller livets tre.

I så måte er det ikke overraskende at oljen er tilgjengelig som eteriske oljer og matoljer. Det er også en ingrediens i mange kosmetiske produkter for hud- og hårpleie.

Vi anbefaler deg også å lese denne artikkelen:Årsaken bak allergiske reaksjoner og noen symptomer på allergi

Ekstraksjonsprosessen

Som du leser ovenfor ekstraheres moringaolje fra frøene. Disse har et skall som beskytter kjernen og inneholder omtrent 40 % olje i vekt.

Den vanligste metoden for å få tak i den er å komprimere frøene med en skrupresse. Vær imidlertid oppmerksom på at man ikke kan presse ut for mye fra frøene, selv om kaldpressing gir olje av høyeste kvalitet.

Av denne grunn oppvarmer noen produsenter dem eller bruker løsemidler for å oppnå større utbytte. Noen mener at denne fremgangsmåten øker oljen som blir ekstrahert med nesten 50 %, men reduserer renheten og kvaliteten på det endelige produktet. Dette er grunnen til at eksperter anbefaler å kjøpe kaldpresset moringaolje.

Det kan virke interessant å vite at det trengs omtrent 500 moringafrø (ca. 35 belger) for å få 30 milliliter kaldpresset olje. Det forklarer hvorfor denne oljen kan koste så mye.

Vanlig bruk av moringaolje

Bruken av denne typen olje dateres tilbake til antikken, folk brukte den som en urtemedisin og ingrediens i topisk kosmetikk. Noen av disse bruksområdene er fortsatt tilstede, mens andre, for eksempel følgende, er utvidet:

  • Kosmetikkindustrien bruker den som et rensemiddel, fuktighetskrem og smøremiddel på grunn av det høye innholdet av oljesyre (en enumettet fettsyre som tilhører omega-9-familien)
  • Det er en økonomisk og næringsrik erstatning for dyre oljer i næringsmiddelindustrien og gastronomi takket være sin rikdom på protein og oljesyre
  • Moringaolje er også en alliert for fornybar energiindustri (en studie publisert i Bioresource Technology avslørte at det er et godt biodrivstoff eller biodieselalternativ til petroleum)
Flere flasker med forskjellige oljer.
Moringaolje er en god erstatning for andre dyrere oljer innen gastronomi.

Fordelene med moringaolje

Moringa oleifera-frø er en kilde til kjemiske forbindelser (enumettet fett, proteiner og steroler, blant andre) som fremmer menneskers helse. La oss se hvordan oljen fra denne planten kan hjelpe, mer detaljert.

Helse og matlaging

Moringaolje kan være bra på følgende måter når det gjelder generell helse:

  • Ifølge forskning publisert i Nutrients, kan sterolene som er tilstede i spiselig moringaolje senke dårlig kolesterol eller LDL-nivå
  • Denne oljen inneholder mye beta-sitosterol, et fytosterol som finnes naturlig i planter som har antioksidanter og antidiabetiske effekter (det er ikke nok forskning for å bevise dette)
  • De aktive forbindelsene som er tilstede i moringaolje (tokoferoler, katekiner, quercetin, ferulinsyre og zeatin) har antioksidanter og betennelsesdempende egenskaper folk kan oppnå både lokalt og oralt (noen mener det kan være effektivt mot kviser)

Hudpleie og skjønnhet

Hudfordelene inkluderer:

  • Moringaolje er en effektiv fuktighetskrem og kan være bra for behandling av tørr og sensitiv hud. Dette er fordi den inneholder 40 % enumettet fett og 70 % oljesyre, som støtter hudens beskyttende barriere som forhindrer vanntap og eksponering for miljøskader.
  • Denne oljen er en god ansiktsrenser takket være det høye oljesyreinnholdet.
  • Den har potensielle anti-aldringseffekter. Selv om det er sant at moringaolje er effektiv for å fylle ut fine linjer og ha sunn, frodig hud, bør du velge en som er fersk og har lave mengder fri oljesyre.
  • Ifølge en studie publisert i Advances in Traditional Medicine, er moringaolje bra for behandling og helbredelse av skrubbsår, kutt og forbrenning.
  • I følge en studie publisert i Lipids in Health and Disease, har denne oljen antiinflammatoriske egenskaper som er i stand til å rense huden og forhindre mulige utbrudd. Av denne grunn er det ofte en viktig ingrediens i produkter som behandler pigmentering, fine linjer, rynker og kviser.
  • Folk bruker moringaolje som bærerolje i aromaterapi, som det har lang holdbarhet.

Andre bruksområder for moringa

Frøene er ikke bare for olje. Folk bruker dem som fôr til storfe sammen med frukt og blader.

På samme måte finnes det land i Sør-Afrika hvor folk bruker frøene til å desinfisere drikkevann. De bruker også bladene som organisk gjødsel i plantasjer.

Bivirkninger av moringaolje

Det finnes ikke nok vitenskapelig bevis på mulige bivirkninger av moringaolje, selv om folkemedisin hevder at den er nesten mirakuløs og relativt trygg å bruke.

Av denne grunn, gjør en allergitest hvis du har tenkt å bruke den lokalt. Bruk for eksempel litt bak øret, la den virke i 24 timer, og avbryt bruken hvis det er en negativ reaksjon.

En person med kviser.
Moringaolje kan forebygge og behandle kviser.

Vi anbefaler deg også å lese denne artikkelen:Seks gode eteriske oljer for allergier

Ting å huske på om moringaolje

Moringaolje er et ekstrakt fra frøene av Moringa oleifera. Dette er den mest kjente arten av denne slekten. På samme måte er de vanligste presentasjonene eteriske og spiselige oljer.

Når det gjelder fordelene, er det en kilde til antioksidanter, har betennelsesdempende egenskaper og kan redusere dårlige kolesterolnivåer.

På samme måte kan det forbedre hudens utseende. Det er også et rensemiddel, fuktighetskrem, forhindrer kviserutbrudd og reduserer uttrykkslinjer.

Til slutt finnes det ikke nok bevis på bivirkningene av dette stoffet. Dermed anbefaler fagpersoner å gjøre en topisk test før bruk, samt konsultere en spesialist.

Det kan interessere deg ...
Lag sunne og næringsrike grønne smoothies
Veien til Helse
Les det hos Veien til Helse
Lag sunne og næringsrike grønne smoothies

Oppdag hvordan du kan hoppe inn i en verden av sunne og grønne smoothies og lære hvordan de kan hjelpe deg med å bli sunnere.



  • Rashid, U., Anwar, F., Moser, B. R., & Knothe, G. (2008). Moringa oleifera oil: a possible source of biodiesel. Bioresource technology, 99(17), 8175–8179. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2008.03.066
  • Trautwein, E. A., Vermeer, M. A., Hiemstra, H., & Ras, R. T. (2018). LDL-Cholesterol Lowering of Plant Sterols and Stanols-Which Factors Influence Their Efficacy?. Nutrients, 10(9), 1262. https://doi.org/10.3390/nu10091262
  • Meireles, D., Gomes, J., Lopes, L., Hinzmann, M., & Machado J. (2020). A review of properties, nutritional and pharmaceutical applications of Moringa oleifera: integrative approach on conventional and traditional Asian medicine. Advances in Traditional Medicine (ADTM), 20, 1–21. https://doi.org/10.1007/s13596-020-00468-0
  • Nadeem, M., & Imran, M. (2016). Promising features of Moringa oleifera oil: recent updates and perspectives. Lipids in health and disease, 15, 212. https://doi.org/10.1186/s12944-016-0379-0