Jeg elsket deg til min verdighet sa: ikke mer

I hvert forhold vi har, romantisk eller ei, må vi respektere vår egen verdighet, akkurat som vi ville respektert vår nabo.
Jeg elsket deg til min verdighet sa: ikke mer

Siste oppdatering: 11 januar, 2019

Verdighet er en personlig og følelsesmessig grense som virker som et psykologisk skjold. Avhengig av hvor vi setter denne grensen, vil både våre intime og sosiale relasjoner ha bedre helse og balanse.

Verdighet i tette forhold tar ikke kontroller eller gir innrømmelser. I det øyeblikket vi begynner å gi etter for andre, begynner dette eksepsjonelle og verdifulle skjoldet å bryte ned.

Hvis du vil ta et øyeblikk for å stoppe og tenke på det, vil du innse at det har vært svært få ganger at du faktisk har reflektert over denne intime og viktige dimensjonen i våre liv.

Vi har en tendens til å ikke tenke på det i det hele tatt, fordi vi har blitt oppdratt med ideen om at hvis vi elsker noen, bør vi gi dem alt uten å forvente noe i retur. Til tider er det veldig vanskelig å skille mellom en ekte retur av kjærlighet og følelsesmessig manipulasjon. Dette er viktig å huske på for å beskytte verdigheten din.

I dag ønsker vi å invitere deg til å reflektere over dette viktige emnet i vår artikkel.

Verdighet er respekten du har for deg selv

Jeg elsket deg til min verdighet sa: ikke mer

“Jeg elsket deg til min verdighet sa: Nok!” Hvis du noen gang har følt det på denne måten, vil du huske den interne prosessen som førte til at du skjønte at kjærlighet noen ganger har en grense, og det kalles verdighet.

Verdighet og selvtillit

Folk hjelper oss med å bygge selvtillit i løpet av livet. Måten vi ble oppdratt på har utvilsomt stor innflytelse, men tror det eller ei, det er ikke en avgjørende faktor.

Vi går alle gjennom erfaringer som over tid kan svekke disse interne forsvarene.

 • En jobb hvor dine rettigheter brytes
 • Et komplisert nært forhold
 • En ulykke, et traumatisk tap, svik…

Mange situasjoner kan føre til forstyrrelser i selvtilliten vår. Det vi prøver å si her er at vi noen ganger tror vi at vi er usårbare. Vi tror noen ganger at ingenting kan få oss ned og at vi kan gjøre alt. Men vi tror bare dette fordi vi er i vår komfortsone. Når ting utenfor oss gjør at vi mister kontakten med den følelsen av selvkontroll, mister vi alt.

Jeg elsket deg til min verdighet sa: ikke mer

Stupe blindt inn i relasjoner

Vi vet at vi gir bort hjertene våre fritt. Vi tar disse blinde stupene fordi vi vil, og fordi vi føler at det er så riktig for oss i det øyeblikket.

Dette er helt forståelig, så lenge vi ikke setter vår verdighet i fare. Noen ganger i intime forhold ser vi ingen grenser. Vi gir alt uten å forvente noe i retur. Enhver innsats bidrar til å gjøre forholdet lykkeligere for begge parter involvert.

 • Inntil en dag blir vi oppmerksomme på denne dype tomheten i oss. Det er ikke at én ting har gått galt, alt føles helt feil. Det er ingen harmoni i forholdet, og all energi og innsats blir rettet mot en person. Mens én spiser biff, prøver den andre å lage et måltid av smuler. Og den personen er deg.

Det er stunder i våre liv når det lønner seg å være modig og ta risiko. Vær imidlertid oppmerksom på hva du har på spill: selvtilliten, verdigheten og retten din til å være lykkelig.

I det øyeblikket noen av disse blir truet, er det på tide å ta en beslutning.

Dine tanker gir deg kraft

Når du befinner deg i en følelsesmessig vanskelig situasjon, og du må styrke din verdighet, gjenta disse setningene. Å reflektere over disse ordene vil la deg internalisere en rekke ideer som vil røre opp to viktige følelser inne i deg: mot og verdighet.

Ta en titt, her er de:

 • Ingen kan eller burde fortelle meg hvordan jeg skal leve livet mitt eller være glad.
 • Alle som virkelig elsker meg, vil aldri manipulere meg eller bruke noe mot meg.
 • En god partner styrker selvtilliten din, ødelegger den aldri.
 • Alle som elsker meg, vil ta vare på meg hver dag.
 • Å leve sammen krever å vite hvordan man kan jobbe sammen som et lag. Noen som bare tenker på seg selv, vet ikke hvordan de skal leve med en annen person.
 • Jeg har rett til å uttrykke mine tanker, til å si og ikke si nøyaktig hva jeg vil.
 • Å si “nei” til noe er ikke en egoistisk handling: den forsvarer min verdighet.
 • Jeg fortjener å bli elsket.
Jeg elsket deg til min verdighet sa: ikke mer

Og disse:

 • Sann kjærlighet starter med å elske meg selv. Hvis alt rundt meg får meg til å føle at jeg er verdiløs, betyr det at noe er galt, og jeg må gjøre noe med det.
 • Jeg er i stand til og vil ta kontroll over min egen virkelighet. Jeg trenger ikke å overgi meg til andres krav og ønsker.
 • Jeg er ikke forpliktet til å gå sammen med eller behage alle.
 • Jeg er en vakker, sterk, modig person som har like mye rett til lykke som noen andre. Jeg er alene arkitekten til mitt eget liv og ønsker.
 • Jeg vil forsvare de jeg elsker, fremfor alt. Imidlertid ber jeg også at de som elsker meg respekterer, forsvarer og verdsetter meg som jeg fortjener.

Til slutt er personlig verdighet et svært viktig spørsmål som fortjener mer oppmerksomhet. Det gir oss den lykken som alle skal kunne oppleve hver dag.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.