Ravintsara eterisk olje: Hva er fordelene med den?

Ravintsara eterisk olje brukes som et antiviralt, smertestillende og avslappende middel. Finnes det vitenskapelige bevis for dens egenskaper? I denne artikkelen vil vi fortelle deg alt om det.
Ravintsara eterisk olje: Hva er fordelene med den?
Franciele Rohor de Souza

Vurdert og godkjent av farmasøyten Franciele Rohor de Souza.

Siste oppdatering: 29 oktober, 2022

Ravintsara eterisk olje er et produkt hentet fra kamfertreet på Madagaskar (Cinnamomum camphora chemotype cineol). Det er anslått at det først ble utvunnet i 1775 av kjemikeren og farmasøyten Antoine Baumé. Imidlertid begynte dens medisinske egenskaper først å bli evaluert i forrige århundre.

I dag er det verdsatt for sine beroligende, antioksidant, anti-inflammatoriske og antivirale egenskaper. En studie rapportert i tidsskriftet Molecules viser at den har kosmetiske, industrielle og farmasøytiske bruksområder. I tillegg har den tradisjonelt blitt brukt til åndelige og religiøse formål. Vil du lære mer om det?

Bruksområdene og fordelene til ravintsara eterisk olje

I motsetning til hva mange tror, er ravintsara (Cinnamomum camphora chemotype cineole) ikke hjemmehørende på øya Madagaskar. Faktisk kommer dette kamfertreet – et medlem av Lauraceae-familien – faktisk fra Asia, fra land som India, Kina og Sør-Korea.

Imidlertid indikerer historiske data at den ble introdusert til Madagaskar på 1600-tallet. Siden den gang har dyrkingen spredt seg og blitt populær til det punktet hvor det ble kjent som “Madagaskar-kamfertreet.” Den eteriske oljen til dette treet oppnås i stor grad fra bladene gjennom en dampstrømmedrivingsprosess.

Hovedkomponentene er 1,8 cineol, alfa-pinen og alfa-terpinen, som gir den antiseptiske, antivirale og antioksidantegenskaper. På grunn av dens mange bruksområder i alternativ medisin, kaller noen det “oljen som kurerer alt.”

Men er det så effektivt som de sier? La oss se nærmere på de potensielle fordelene.

Vi tror du kan være interessert i å lese dette også: Mandelsyre: Hva er det og hva er dens fordeler for huden?

Et hjelpemiddel mot infeksjoner

En av hovedfordelene med ravintsara eterisk olje har å gjøre med dets antivirale potensial. Spesielt brukes det som en adjuvans for å redusere symptomene på influensa, forkjølelse og andre virusinfeksjoner som påvirker de øvre luftveiene.

Imidlertid mangler kliniske bevis for disse effektene.

Likevel viser en studie i tidsskriftet Molecules at den har antimikrobielle og antifungale egenskaper som kan være nyttige mot hud- og lungeinfeksjoner. Spesifikt ble det bestemt at det virker effektivt mot bakteriene Serratia marcescens og soppene Aspergillus niger og Aspergillus fumigatus.

ravintsara eterisk olje
Den tradisjonelle bruken av denne oljen for influensa og forkjølelse er ikke sertifisert av nåværende vitenskapelige studier.

Det kan bidra til å redusere smerte og betennelse

I tradisjonell medisin brukes denne varianten av eterisk olje som et middel mot blant annet muskelsmerter, migrene og nevropatiske smerter. Grunnen? Dens flyktige forbindelser slapper av nervesystemet og gir en følelse av lettelse. I tillegg er det anti-inflammatorisk.

En dyrestudie rapportert i Indian Journal of Pharmaceutical Sciences evaluerte potensialet til denne oljen for å bekjempe migrene. Resultatet viste at ingrediensene bidrar til å hemme produksjonen av nitrogenoksid og den nevrogene inflammatoriske responsen som er involvert i denne plagen.

I mellomtiden støtter forskning delt i Journal of Ethnopharmacology dens anti-inflammatoriske effekter. En av dens aktive forbindelser, borneol, står bak denne egenskapen.

Det antas å ha potensial til å lindre inflammatoriske hudsykdommer. Det er imidlertid behov for flere studier for å bekrefte dette.

Stressreduksjon og stimulering for hukommelsen

I aromaterapi brukes ravintsara eterisk olje for å slappe av nervesystemet og redusere symptomer på stress. Faktisk assosierer anekdotiske bevis bruken av den med stimulering av konsentrasjon og hukommelse. Imidlertid er det ingen vitenskapelig bevis for å bevise det.

Et naturlig insektmiddel

Et av de mest fremtredende bruksområdene til denne essensielle oljen er som et insektmiddel. Tradisjonelt har det blitt brukt til å avvise vanlige insekt som lopper, maur og midd.

I tillegg rapporterte en studie i International Journal of Molecular Sciences at forbindelsene i denne oljen er en naturressurs for å håndtere insekter, slik som den røde melbillen (Tribolium castaneum Herbst) og tobakksbillen (Lasioderma serricorne Fabricius), også tilstede i kommersielle produkter.

Sikkerhet og forholdsregler ved bruk av ravintsara eterisk olje

Ravintsara eterisk olje bør kun brukes eksternt, enten med diffusor eller topisk, i kombinasjon med en bærerolje. Dens inntak kan være giftig. Symptomer på forgiftning varierer fra svimmelhet og kvalme til hodepine, forvirring og irritabilitet.

Det anses generelt som trygt for de fleste. Det bør imidlertid unngås av følgende personer og tilfeller:

  • Av barn under to år
  • På åpne sår
  • Av personer med leversykdommer
  • Av gravide eller ammende kvinner
  • Av pasienter med sykdommer som Parkinsons eller epilepsi
ravintsara eterisk olje og epilepsi
Epilepsi kontraindiserer denne oljen på grunn av dens evne til å endre nevronfunksjon. Som en forholdsregel anbefales det ikke i disse tilfellene.

Hvordan brukes ravintsara eterisk olje?

Denne oljen brukes vanligvis i aromaterapi i en aromadiffusor. 15 til 20 dråper av produktet påføres, enten alene eller i kombinasjon med sitrusoljer som sitron, grapefrukt eller appelsin. Ideelt sett bør aromaen spres i ca. 30 minutter. Dette er nyttig for å dempe luftveissymptomer og stress. For lokal bruk bør den imidlertid kombineres med en bærerolje (som kokosnøtt-, lavendel-, mandel- eller olivenolje).

Nærmere bestemt tilsettes fire dråper olje til en spiseskje (15 ml) av den valgte bæreroljen. Dette brukes vanligvis på områder som nakke, håndledd og bryst. Den kan brukes 2 eller 3 ganger om dagen. For tilfeller av søvnløshet, stress, angst eller enhver følelsesmessig uro, kan den kombineres med lavendelolje pluss en bærerolje. Nøkkelen er å tilsette proporsjoner på 5 dråper av hver eteriske olje for hver 15 milliliter bærerolje.

Hvis målet ditt er å redusere muskel- eller leddplager, tilsett bare fem dråper av produktet i en skje med solblomolje. Dette kan deretter påføres ved å massere de berørte områdene.

Liker du denne artikkelen? Du kan også like å lese: 5 tips for å beskytte huden mot effekten av klimaanlegg

Hva du bør huske om denne oljen

Ravintsara eterisk olje brukes i tradisjonell medisin for sine immunmodulerende, antioksidant-, antivirale og smertestillende egenskaper. Det er ofte et supplement mot luftveis- og hudinfeksjoner. Det hjelper også til å lindre muskelplager.

Imidlertid er bevis på egenskapene fortsatt begrenset. Foreløpig er studier hovedsakelig gjort in vitro og på dyr. Derfor foreslås en forsvarlig bruk som et middel for ekstern bruk. Det bør heller ikke inntas, fordi det er giftig.

Det kan interessere deg ...
Bergamott eterisk olje: fordeler og mulige bivirkninger
Veien til Helse
Les det hos Veien til Helse
Bergamott eterisk olje: fordeler og mulige bivirkninger

Bergamott eterisk olje er et naturlig produkt som brukes til medisinske og kosmetiske formål. Vil du vite mer om fordelene?



  • Lee SH, Kim DS, Park SH, Park H. Phytochemistry and Applications of Cinnamomum camphora Essential Oils. Molecules. 2022 Apr 22;27(9):2695. doi: 10.3390/molecules27092695. PMID: 35566046; PMCID: PMC9102863.
  • Shi, S., Wu, Q., Su, J., Li, C., Zhao, X., Xie, J., Gui, S., Su, Z., & Zeng, H. (2013). Composition analysis of volatile oils from flowers, leaves and branches ofCinnamomum camphorachvar.Borneolin china. In Journal of Essential Oil Research (Vol. 25, Issue 5, pp. 395–401). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/10412905.2013.809323
  • Poudel DK, Rokaya A, Ojha PK, Timsina S, Satyal R, Dosoky NS, Satyal P, Setzer WN. The Chemical Profiling of Essential Oils from Different Tissues of Cinnamomum camphora L. and Their Antimicrobial Activities. Molecules. 2021 Aug 24;26(17):5132. doi: 10.3390/molecules26175132. PMID: 34500567; PMCID: PMC8434199.
  • FAN, L. & LIN, Q. & YANG, N. & CHEN, L.. (2020). Analgesic Effects of the Essential Oil from Cinnamomum camphora Against Nitroglycerin-induced Migraine in Mice. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. 82. 10.36468/pharmaceutical-sciences.634.
  • Xiao, S., Yu, H., Xie, Y., Guo, Y., Fan, J., & Yao, W. (2021). The anti-inflammatory potential of Cinnamomum camphora (L.) J.Presl essential oil in vitro and in vivo. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 267, p. 113516). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.113516
  • Jeannot, V., Roger, B., Chahboun, J., & Baret, P. (2007). Ravintsara (Cinnamomum camphora (L.) Presl.) essential oil and hydrolat in therapeutics. International Journal of Essential Oil Therapeutics, 1(1), 35–38.
  • Guo S, Geng Z, Zhang W, Liang J, Wang C, Deng Z, Du S. The Chemical Composition of Essential Oils from Cinnamomum camphora and Their Insecticidal Activity against the Stored Product Pests. Int J Mol Sci. 2016 Nov 4;17(11):1836. doi: 10.3390/ijms17111836. PMID: 27827929; PMCID: PMC5133837.
  • Xiao S, Yu H, Xie Y, Guo Y, Fan J, Yao W. Evaluation of the analgesic potential and safety of Cinnamomum camphora chvar. Borneol essential oil. Bioengineered. 2021 Dec;12(2):9860-9871. doi: 10.1080/21655979.2021.1996149. PMID: 34699310; PMCID: PMC8810075.