Test om du har angst

oktober 21, 2015

Vi lider alle av angst på ett eller annet tidspunkt i livet vårt, enten det bare er snakk om litt uro eller et ekte angstanfall. Uansett hvilken erfaring du har med angst, bør du alltid være klar over det og dens virkninger på din daglige rutine. Angst kan være kronisk og ødeleggende. Spør deg selv: Er dine angstnivåer for høye? Prøv følgende angsttest for å finne ut hvor du er.

Angsttest

Med en enkel test kan du finne ut hvilket angstnivå du er på. Du bør alltid huske på at fysiske symptomer, kognitive symptomer og atferdssymptomer kan indikere høye nivåer av stress. Angst kan ha mange årsaker, inkludert personlige, men det er viktig å være i stand til å håndtere angst. Hvis det endelige resultatet er en indikasjon på et høyt angstnivå, trenger du å gjøre noen justeringer i livsstilen din, etablere noen helseprioriteringer, og fremfor alt tenke på helsen din.

Det er viktig at du tar godt vare på deg selv, elsker deg selv og deltar i aktiviteter som gjør deg lykkelig. Tillat følgende avsnitt å veilede deg i å bestemme hvilke endringer du trenger å gjøre. Du trenger papir og noe å skrive med.

1. Kognitiv symptomskala

angst

a) Jeg har problemer med å konsentrere meg

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

b) Jeg ser alltid på den negative siden av ting, og forventer ofte dårlig før godt

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

c) Jeg har hukommelsessvikt

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

d) Koppen er alltid halvtom

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

e) Det er vanskelig for meg å ta avgjørelser

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

2. Symptomskala for atferd

tegne

a) Jeg spiser for å føle seg mindre engstelig

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

b) Jeg unngår situasjoner for å unngå angst

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

c) Jeg har nervøse tikk (fotbevegelser, neglebiting, eller trekking i håret)

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

d) Jeg lar ofte ting skli fra hendene mine

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

e) Det er vanskelig å sovne, jeg er urolig og snur meg

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

f) Jeg gråter ofte

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

3. Fysisk symptomskala

smerte

a) Jeg har følelsen av frykt eller spenning

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

b) Jeg føler meg nervøs hele tiden

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

c) Jeg har episoder med takykardi

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

d) Jeg er alltid sliten på slutten av dagen, så mye at jeg ikke vet om jeg kommer meg ut av sengen neste dag

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

e) Jeg får ikke sove, sover ikke godt og sovner da i løpet av dagen

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

f) Jeg har hodepine hver dag, nakkesmerter eller ryggsmerter

Aldri (0 poeng)
Noen ganger (2 poeng)
Ofte (3 poeng)
Alltid (4 poeng)

Tolk resultatene

blomster

0-18 poeng – Ingen angst

Det er mulig at du kan føle deg nervøs under noen anledninger, men responsen din under angstfremkallende situasjoner er sunne og innenfor sunne grenser. 

19-36 poeng – Lav eller moderat angst

Du er fortsatt innenfor normale nivåer, men du bør være forsiktig: Selv på et moderat nivå kan du ha problemer med å håndtere din angst. Med andre ord: det går bra, men hold øynene åpne, slik at du ikke stresser for mye eller setter deg i angstfremkallende situasjoner. Styr alltid dine følelser.

37-54 poeng – Høy angst

Advarsel: Du lider av angstnivåer som er langt over normale og kan være farlige. Det er på tide å gjøre en endring i livet ditt og i dine daglige vaner for å sørge for at du holder deg frisk. Hvis du ikke tar opp problemet nå kan du møte mer skadelige konsekvenser senere. Begynn å gjøre en innsats for å slappe av, få hjelp og gjør positive endringer.

FRA NETTET