Den beste alderen er din nåværende alder

Du må aldri glemme at du er mer enn bare ditt fysiske utseende. Hva andre ser er bare toppen av isberget.
Den beste alderen er din nåværende alder

Siste oppdatering: 17 februar, 2019

Den beste alderen er din nåværende alder, ikke yngre eller eldre. Når vi er veldig unge kan vi ikke vente med å være uavhengige. Vi tror at disse årene innehar våre drømmer, vår perfekte kjærlighet og de beste eventyrene.

Senere, ettersom du vandrer på livets vei, virker det som at mange ikke ender opp med å forstå at årene som har passert har formet dem til den de er, den de ser i speilet, og alle lysene som hele tiden legges til på bursdagskakene.

Dette er ikke riktig. Å ikke akseptere alderen din er relatert til å ikke ha det “livet du vil ha”, og også til å ikke føle en indre balanse for deg selv. Det er farlig.

Hvert år levd betyr mer tid med de menneskene du elsker, det betyr flere muligheter for å vokse som person og til å styrke båndene til de som er rundt deg.

Det er aldri for sent å nå nye høyder, og det er aldri for tidlig å starte eventyrene du har i tankene. Vi håper du tenker på dette, og husker på at den beste alderen er nå.

Og du… hvor gammel er du?

Av og til hører du noen si noe som “Jeg kjenner ikke meg selv igjen i speilet, jeg føler meg yngre på innsiden”. Er dette en dårlig ting? Ikke i det hele tatt. På noen måter er det normalt og til og med en bra ting. For den ene tingen som aldri bør bli gammelt er hjertet ditt.

Jeg er så gammel som de årene jeg har levd. Jeg er i den beste alderen. Ansiktet mitt forteller historien, øynene mine forteller min krønike. Men på innsiden kjemper jeg hver dag for å holde min ånd ung, så den aldri blir lei av å oppleve livet eller av å gi spenning til alt jeg gjør.

Den utrettelige søken etter ungdom

mor-og-datter

Diana de Poitiers’ historie om den franske Kong Henrik IIs elskerinne forteller om hvordan hun var besatt i store deler av livet med å unngå alder. Hun kunne ikke holde ut hvordan ansiktet hennes forandret seg. Hvordan håret hennes ble grått, og hvordan hun ikke lengre var foretrukket av kongen som støttet henne.

Hun søkte etter tusenvis av formler og betalte store summer penger til flere alkymister. Vi vet at hun ble 66 år gammel, og så skjør, tynn og syklig ut. Hun så kanskje yngre ut enn hun var, men hun oppnådde det gjennom intens lidelse.

En senere analyse av beina hennes viste at Diana de Poitiers tilbragte halve livet sitt med å spise gull for å forhindre aldring. Var denne trege, blodfattige forgiftningen verdt det? Vi vil aldri få vite det, men det virker som at den samme søken fortsetter å gjenta seg selv.

  • Den besatte søken etter tapt ungdom forårsaker angst og frustrasjon.
  • For tiden er fysisk utseende og ønsket om å forhindre tidens gang veldig overvurdert.
  • Sannheten er at hvis det er noe som er virkelig fascinerende og fortryllende, er det den personen som aksepterer sin alder og lever livet intenst. Disse menneskene lever med en lykke som mennesker i 20- og 30-årsalderen ikke en gang forstår eller oppnår.

Sann selvfølelse, den virkelige alderen

Det er så enkelt som dette: de som føler seg bra med seg selv, med hva de har, med hva de har oppnådd og med hvem de er, vil føle seg tilfreds med sin egen alder. De vil føle at de er i den beste alderen. Du tror kanskje at vi bare snakker om å akseptere ansiktet og kroppen din, men dette går kun utover ditt fysiske utseende.

Du går kanskje igjennom perioder med skuffelser, med personlige nederlag. De vanskelige tidene gjør kanskje at du føler deg forsvarsløs. Ofte får dette ubehaget folk til å mislike hva de ser i speilet.

Det finnes ikke noe mer ødeleggende enn depresjon. Dette er vitale øyeblikk av indre krise. Du “ødelegges” på innsiden, og du finner deg selv påvirket på alle plan, spesielt eksistensielt.

  • Din selvfølelse, din kjærlighet til deg selv, er din ekte motor som driver deg fremover. Den gir også indre og ytre balanse.
  • Selvfølelse må jobbes med hvert minutt hver dag. Du må huske at du har rett til å oppleve dårlige stunder for å kunne “omfavne dine demoner”.
  • Noen ganger må du nå bunnen for å kunne komme deg opp. Dette gjør deg ikke til en svak person, men menn og kvinner har lært av sinne erfaringer. Det å akseptere alt dette lar deg bli hel, og det lar deg godta at din alder er den beste alderen.
mor-og-datter-2

Aksepter alderen

Jeg ville ikke hatt en annen alder. Jeg har det bra med hvor gammel jeg er, ikke yngre, ikke eldre, fordi mine drømmer har blitt oppfylt. Jeg liker hva jeg ser og jeg liker hvem jeg er.

Jeg aksepterer alderen min fordi jeg vet jeg har mye igjen å gjøre. Hver dag velger jeg et nytt prosjekt som fyller meg med begeistring. Jeg ser tilbake og jeg vet at jeg har modnet, og alt jeg har levd har vært verdt det, bra eller dårlig.

Jeg aksepterer alderen min fordi jeg aksepterer meg selv. Det er ingen større lykke enn å gå videre fredfullt, og å vite at jeg er trygg og tilfreds med hver stein jeg har plukket opp og hvert hinder jeg har passert.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
  • Péntek, M., Hajdu, O., Rencz, F., Beretzky, Z., Brodszky, V., Baji, P., Zrubka, Z., Major, K., & Gulácsi, L. (2019). Subjective expectations regarding ageing: a cross-sectional online population survey in Hungary. The European Journal of Health Economics20(Suppl 1), 17–30. https://doi.org/10.1007/s10198-019-01059-w
  • Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.