Dimetikon for hår: bruksområder, mulige risikoer og alternativer

Dimetikon er i prinsippet en sikker komponent med store fordeler. Imidlertid kan opphopning forårsake uønskede effekter som tørrhet og hårtap.
Dimetikon for hår: bruksområder, mulige risikoer og alternativer

Siste oppdatering: 16 september, 2022

Dimetikon er en silikonbasert polymer som finnes i flere produkter for personlig pleie og som har skapt kontroverser. Mens noen mener det bør være en del av listen over giftige produkter i skjønnhetsverdenen, mener andre at det ikke burde det. Finn ut om fordelene og ulempene med dimetikon for hår i denne artikkelen!

Denne forbindelsen finnes i hud- og hårpleieprodukter. Dimetikon bidrar til å danne en beskyttende barriere som reduserer fuktighetstap i huden og hårstråene. Meningene er delte om sikkerheten.

Dimetikon: hva er det?

Dimetikon er en polymer avledet fra silikon. Sistnevnte er avledet fra silika, en naturlig forekommende forbindelse som finnes i elementer som sand, sandstein, kvarts og granitt.

Når sanden utsettes for svært høye temperaturer, oppnås dimetikon.

Denne forbindelsen er også kjent som polydimetylsiloksan. Det er en av de mest brukte i kosmetikkindustrien, og dens mest verdsatte egenskap er dens viskoelastisitet, som gjør den fleksibel og formbar.

Den gir en myk og silkeaktig tekstur til hud- og hårprodukter, og et fløyelsmykt utseende. Den er luktfri, fargeløs, hypoallergen og ikke-komedogen.

En annen flott artikkel, utvalgt for deg, og alt om 7 giftige ingredienser du bør unngå i kosmetikk

Bruker og fordeler

Hovedårsaken til at dimetikon brukes i kosmetiske produkter er teksturen det gir. Denne blandingen gir slike produkter en myk, glatt og glatt følelse ved kontakt.

Det har også noen positive effekter, for eksempel følgende:

  • Dannelsen av en midlertidig barriere. Dimetikon legger seg på huden og håret og danner en barriere som beskytter mot irritanter og allergener.
  • Holder på fuktigheten. Barriereeffekten bidrar til å holde på fuktigheten i hud og hår.
  • Glatter ut forstørrede porer og fine linjer. Dimetikon fyller delvis ut sprekker og gir huden en jevnere tekstur.
  • Dekker hårets skjellag. Dette ligner på effekten det har på huden. Dette fører til at hårstrået ser og føles mer ensartet ut.
  • Gir en matt finish. Den pakker inn fuktighet uten å bruke fett. Dette er grunnen til at det er mye brukt i foundations og fuktighetskremer for fet hud, da det gir en glansfri finish.
Fet hud.
Fet hud trenger produkter som ikke tilfører glans, så dimetikon virker som et godt valg.

Mulig risiko ved dimetikon for hår

Generelt sett er dimetikon en sikker forbindelse. Imidlertid bemerket en rapport at opphopning av dette stoffet kan forårsake hårtap. Barriereeffekten vil fange opp fuktighet, men også hindre at ytterligere fuktighet trenger inn.

Dette vil føre til tørre, sprø tupper og tørre, livløse hårstrå. Dimetikon er ikke vannløselig. Derfor brytes det ikke lett ned ved vask.

US Food and Drug Administration (FDA) godkjenner bruken av denne forbindelsen som en aktiv ingrediens. Dimetikon forårsaker sjelden negative effekter på huden, og når det gjør det, er det bare midlertidig. Slike effekter kan være kløe, rødhet, svie eller svie.

Disse typer silikoner absorberes ikke av huden og håret. Så når de er vasket ut, går de rett ned i avløpet og ender derfra opp i elver og hav.

Hvis de samler seg, er de giftige for flora og fauna. En studie fra 2021 advarer om de negative effektene av silikoner på miljøet.

Du kan også være interessert i: Finn ut hvordan du oppnår glatt og skinnende hår

Identifiser produkter

Dimetikon er en av komponentene i utallige kosmetiske og medisinske produkter. Det finnes i forskjellige proporsjoner, fra 15 % til 60 %.

Det er viktig å se på etiketten til artiklene, hvor denne forbindelsen kan finnes under ett av følgende navn:

  • Amino bispropyl dimetikon.
  • Aminopropyl dimetikon.
  • Amodimetikon.
  • Behenoxy dimetikon.
  • C30-45 Alkyldimetikon.
  • C24-28 Alkyldimetikon.
  • Cetyl dimetikon.
  • Dimetikon.
  • Dimethoxysilyl etylendiaminopropyl dimetikon.
  • Hydroksypropyldimetikon.
  • Polydimetylsiloksan.
  • PDMS.
  • Stearamidopropyl dimetikon.
  • Stearoksy dimetikon.
  • Stearyl dimetikon.
  • Vinyl dimetikon

Dimetikon finnes vanligvis i produkter som følgende:

  • Solkremer
  • Seksuelle smøremidler
  • Fuktighetsgivende kremer
  • Kremer mot kløe
  • Produkter for fjerning av lus
  • Sjampo og balsam
  • Makeup foundations
  • Medisiner for flatulens eller behandling av irritabel tarm
En kvinne som leser etiketter.
Dimetikon går under forskjellige navn på etiketter. Det finnes i sjampo, kremer og solkremer.

Alternativer til dimetikon

Forskning utført i 2018 indikerte at vegetabilske oljer har en mer gunstig effekt på håret sammenlignet med produkter laget av silikoner. De gir langvarig styrke og glans. Det er flere produkter på markedet som markedsføres med merket “silikonfri”. Noen alternativer til dimetikonprodukter er de som inneholder følgende:

  • Coco-Caprylate/Caprate.
  • Benzyletermyristat PPG-3.
  • Dikaprylat/Butylenglykol Dikaprylat/Dikaprat.
  • C12-15 alkylbenzoat isopropylmyristat.

For hudprodukter er alternativene til dimetikon som følger:

  • Hyaluronsyre
  • Kolloidalt havregryn
  • Squalene
  • Glyserin
  • Kaolin

Dimetikon er ikke et farlig produkt i seg selv. Faktisk er det veldig gunstig, men dets virkning er overfladisk og midlertidig, og når det samler seg, kan det forårsake uønskede effekter.

Imidlertid er dens negative effekter på miljøet svært bekymringsfulle, og vi anbefaler at du ser etter alternative produkter når du forsøker å beskytte og bevare det naturlige miljøet.

Det kan interessere deg ...
Hva er de hyppigste bivirkningene av kosmetikk?
Veien til Helse
Les det hos Veien til Helse
Hva er de hyppigste bivirkningene av kosmetikk?

De negative endringene som huden opplever etter påføring av et produkt kalles uønskede reaksjoner på kosmetikk. Finn ut hva som forårsaker dem.



  • Rushton H, Gummer C, L, Flasch H: 2-in-1 Shampoo Technology: State-of-the-Art Shampoo and Conditioner in One. Skin Pharmacol Physiol 1994; 7:78-83. doi: 10.1159/000211278.
  • Kostik, A. (2021). Kostic A. Silicones in cosmetics and their impact on the environment. Cos ACTIVE J. 2021; 1:34–3934. Cos ACTIVE. Recuperado 28 de agosto de 2022, de https://cosmethicallyactive.com/wp-content/uploads/2022/01/Silicones-in-cosmetics-and-their-impact-on-the-environment.pdf.
  • Leite, M. G. A., & Campos, P. M. B. G. M. (2018). Development and efficacy evaluation of hair care formulations containing vegetable oils and silicone. International Journal of Phytocosmetics and Natural Ingredients, 5(1), 9-9.
  • Assencio-Ferreira, V. J. (2001). Manifestações neurológicas na intoxicação de lactentes pela associação dimeticona e homatropina: relato de 6 casos. Arquivos de Neuro-Psiquiatria, 59, 238-241.