Fordeler og anvendelser av eterisk solroseolje

Eterisk solroseolje brukes i naturmedisin som en adjuvans for hudpleie. Finn ut mer om dens egenskaper og bruksområder.
Fordeler og anvendelser av eterisk solroseolje

Siste oppdatering: 06 november, 2022

Eterisk solroseolje er hentet fra planten med det vitenskapelige navnet Cistus ladaniferus. Den tilhører solrosefamilien og er preget av sine slående hvite blomster, som har små lilla flekker. I tillegg er bladene dypgrønne og stilken har rødlige deler.

En rapport delt i Plants magazine sier at denne buskearten er hjemmehørende i den vestlige Middelhavsregionen. Mens den brukes til dekorative formål, er den også kjent for sine aromatiske og farmakologiske bruksområder.

Spesielt blir oljen hentet fra stilkene verdsatt for sine kosmetiske og medisinske fordeler. Det brukes ofte for å fremme sårheling, minimere forekomsten av rynker og generelt beskytte huden. La oss se i detalj hvordan det fungerer.

Fordeler med eterisk solroseolje

For å få eterisk solroseolje tas de yngste stilkene til planten, spesielt om sommeren. Etter dette startes en dampdestillasjonsprosess, som tar omtrent tre timer. Resultatet er et produkt med ravtoner og et urteaktig preg. Det brukes vanligvis eksternt.

Lindring av smerte og betennelse

I tradisjonell medisin har eterisk solroseolje blitt ansett som et hjelpemiddel for å lindre muskel- og leddplager. I tillegg er det verdsatt for sin evne til å redusere inflammatoriske tilstander.

I denne forbindelse rapporterte en sammenlignende studie rapportert i American Journal of Therapeutics at ekstrakter av Cistus ladaniferus viste smertestillende og anti-inflammatorisk potensial. Mens mer bevis er nødvendig, kan det brukes lokalt som et middel for milde plager.

Eterisk olje.
Lokal bruk av rockrose-olje kan være nyttig for å lindre noen milde hudbetennelser.

Lett arrheling

Påføring av eterisk solroseolje vil ikke fjerne arr over natten. Likevel kan det betraktes som et tillegg for å fremme lindring av mindre arr. Først av alt fungerer det som et antimikrobielt middel, noe som reduserer risikoen for infeksjoner.

På den annen side, som beskrevet i en publikasjon i tidsskriftet Antioxidants , fremmer dens rikdom på antioksidantforbindelser – spesielt polyfenoler – hudregenerering og helbredelse. Det har til og med en fotobeskyttende effekt.

Forebygging av for tidlige rynker

Et bredt utvalg av ansiktspleiekosmetikk inkluderer eterisk solroseolje blant komponentene deres. Grunnen? Dens utmerkede innhold av polyfenoliske forbindelser utøver flere beskyttende og gjenopprettende funksjoner.

Disse antioksidantstoffene reduserer virkningen av oksidativt stress, en av de viktigste risikofaktorene for for tidlig aldring. Det fremmer også hudens elastisitet, beskytter hudbarrieren og reduserer det slitne og matte utseendet.

Kontroll av mindre blødninger

Folkemedisin inkluderer eterisk solroseolje på listen over naturlige antihemorragiske midler. Det er imidlertid ingen avgjørende bevis for disse egenskapene. Anekdotiske bevis tyder på at det hjelper å stoppe blødninger i milde tilfeller, for eksempel små kutt, neseblod eller kraftige menstruasjoner.

Risikoer og kontraindikasjoner av eterisk solroseolje

Eterisk solroseolje tolereres godt av folk flest.

Den brukes vanligvis eksternt, gjennom diffusorer eller kombinert med en bærerolje. Den finnes også i noen kosmetiske og farmasøytiske produkter.

Det skal imidlertid bemerkes at den kan forårsake flekking om eksponert hud utsettes for sol, spesielt på sart hud. Derfor, når den først er påført, må den beskyttes mot sollys. På samme måte bør påføring nær øyne eller slimhinner unngås fordi den har en tendens til å være irriterende.

Det er kontraindisert ved graviditet, under amming og av veldig små barn. Ved diagnostiserte sykdommer er det tilrådelig å konsultere en lege før bruk. Hvis det er noen ugunstig reaksjon, bør bruken avbrytes umiddelbart.

Hvordan påføre eterisk solroseolje?

Noen bruker dette produktet i aromaterapi eller gjennom massasje. I sistnevnte tilfelle bør den fortynnes i en bærerolje, for eksempel rose-, mandel- eller kokosolje.

I alle fall satser noen på å tilberede hjemmemedisiner i kombinasjon med andre ingredienser. La oss se.

Mandel olje.
Mandelolje kan være en bærerolje for solroseolje.

1. Hjemmebehandling mot rynker

En kombinasjon av vegetabilske oljer rike på antioksidanter er ideelle for å forhindre fine linjer og rynker. Bruken kan utfylle en nattlig anti-aldringsrutine.

Ingredienser

  • 8 dråper eterisk solroseolje
  • 6 dråper tranebærolje
  • 6 dråper granatepleolje
  • 15 milliliter vanlig roseolje

Forberedelse

  • Kombiner de eteriske oljene med solroseoljen og bland godt.
  • Pakk produktet i en lufttett flaske og påfør en liten mengde i ansiktet før du legger deg.

2. Middel for å stimulere sårheling

Hvis målet er å fremme tilheling av et overfladisk sår, kan oljen kombineres med andre restaurerende ingredienser. Imidlertid bør påføring på åpne eller alvorlige sår unngås.
Ingredienser

Forberedelse

  • Bland oljene til et homogent produkt er oppnådd
  • Påfør en liten mengde på ønsket område
  • La det trekke inn uten å skylle

3. Hjemmebehandling mot mindre blødninger

Den eksterne bruken av eterisk solroseolje kan brukes i tilfeller av mindre blødninger. Dette vil stoppe blødningen i løpet av få minutter.

Ingredienser

  • 2 dråper eterisk solroseolje
  • 4 dråper vegetabilsk olje

Forberedelse

  • Kombiner oljene og påfør produktet på området du ønsker å behandle ved hjelp av en bomullsdott.
  • Hold i noen sekunder, til blødningen stopper.

Hva bør du huske om eterisk solroseolje?

På grunn av det høye innholdet av antioksidanter, anti-inflammatoriske forbindelser og fettsyrer, kan eterisk solroseolje brukes til medisinske og kosmetiske formål. Tradisjonelt brukes den mot smerte, betennelse og mindre sår.

Det regnes også som en alliert mot mindre rynker, overfladiske blødninger og betennelser. Vil du prøve det?

Det kan interessere deg ...
Eterisk palmarosaolje: bruksområder, fordeler og tips
Veien til Helse
Les det hos Veien til Helse
Eterisk palmarosaolje: bruksområder, fordeler og tips

Eterisk palmarosaolje er populær for sine gode hudfordeler. Vi vil fortelle deg hva vitenskapen sier om egenskapene her.



  • Frazão DF, Raimundo JR, Domingues JL, Quintela-Sabarís C, Gonçalves JC, Delgado F. Cistus ladanifer (Cistaceae): a natural resource in Mediterranean-type ecosystems. Planta. 2018 Feb;247(2):289-300. doi: 10.1007/s00425-017-2825-2. Epub 2017 Dec 7. PMID: 29218421.
  • El Hamsas El Youbi A, El Mansouri L, Boukhira S, Daoudi A, Bousta D. In Vivo Anti-Inflammatory and Analgesic Effects of Aqueous Extract of Cistus ladanifer L. From Morocco. Am J Ther. 2016 Nov/Dec;23(6):e1554-e1559. doi: 10.1097/MJT.0000000000000419. PMID: 26934730.
  • Gaweł-Bęben K, Kukula-Koch W, Hoian U, Czop M. Characterization of Cistus × incanus L. and Cistus ladanifer L. Extracts as Potential Multifunctional Antioxidant Ingredients for Skin Protecting Cosmetics. Antioxidants (Basel). 2020 Mar 1;9(3):202. doi: 10.3390/antiox9030202. PMID: 32121584; PMCID: PMC7139296.
  • Andrade, D., Gil, C., Breitenfeld, L., Domingues, F., & Duarte, A. P. (2009). Bioactive extracts from Cistus ladanifer and Arbutus unedo L. In Industrial Crops and Products (Vol. 30, Issue 1, pp. 165–167). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2009.01.009
  • Amensour, M., Sendra, E., Pérez-Alvarez, J.A. et al. Antioxidant Activity and Chemical Content of Methanol and Ethanol Extracts from Leaves of Rockrose (Cistus ladaniferus). Plant Foods Hum Nutr 65, 170–178 (2010). https://doi.org/10.1007/s11130-010-0168-2
  • Rinnerthaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K. Oxidative stress in aging human skin. Biomolecules. 2015 Apr 21;5(2):545-89. doi: 10.3390/biom5020545. PMID: 25906193; PMCID: PMC4496685.
  • Bechlaghem, Karima & Allali, Hocine & Benmehdi, Houcine & Aissaoui, Nadia & Flamini, Guido. (2019). Chemical Analysis of the Essential Oils of Three Cistus Species Growing in North- West of Algeria. Agriculturae Conspectus Scientificus. 84. 283-293.