Raquel forteller historien om brystkreftdiagnosen hennes

I august 2021 endret Raquels syn på livet seg etter en brystkreftdiagnose. Les videre for å høre historien hennes.
Raquel forteller historien om brystkreftdiagnosen hennes

Siste oppdatering: 20 februar, 2023

Du kan si at jeg levde et normalt liv frem til sommeren i fjor, da jeg fikk en brystkreftdiagnose. Jeg hadde akkurat fylt tretti, men jeg følte meg yngre enn noen gang. Etter å ha fått jobben min og økonomisk stabilitet, handlet livet mitt om å jobbe, gå på treningsstudio, gå på fester og reise når det var mulig, men mitt syn på livet endret seg i august 2021 etter å ha fått brystkreftdiagnosen.

Etter å ha hatt en ferie i Malaga, gjenopptok jeg arbeidsrutinen min. De dagene følte jeg meg mer sliten enn vanlig, men jeg tilskrev ubehaget til post-ferie-syndromet. Det gikk et par uker og følelsen av utmattelse ga seg ikke; tvert imot begynte det å forstyrre arbeidsdagen min. Jeg ba om en legesjekk, men jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle høre ordet «kreft».

Mitt navn er Raquel og for mer enn et år siden ble jeg diagnostisert med stadium II brystkreft. Å motta denne nyheten i en alder av 30 var ødeleggende, men det forandret måten jeg så og levde livet mitt på. Selv om jeg først ble overveldet av håpløshet, føler jeg i dag at jeg er sterk nok til å kjempe kampen. Dette er min historie…

Brystkreftdiagnoseprosessen…

Som jeg nevnte, ba jeg om en legesjekk fordi jeg begynte å føle en følelse av utmattelse som forsterket seg etter hvert som dagene gikk. Jeg hadde alltid vært veldig aktiv, så det å ha opplevd utmattelse i så mange dager fikk meg til å tenke at noe annet kunne foregå i kroppen min. Dessverre var det det.

Etter de typiske rutinetestene og med nok grunn til mistanke, foreslo legen ytterligere tester for å avgjøre om kilden til symptomene var kreft. Kreft! Bare muligheten skapte en veldig sterk angst og frykt i meg. Inntil de dagene var det ikke noe som streifet meg.

20. august 2021 fikk jeg endelig diagnosen: stadium II brystkreft, men hva betydde dette, var det alvorlig, hadde jeg liten tid igjen? Disse og mange andre tanker begynte å invadere hodet mitt. Sjokket av nyheten var ødeleggende, og jeg var i sjokk.

Legen forklarte meg at jeg hadde stadium II brystkreft. Dette etter å ha funnet to svulster i høyre bryst og tre svulster som involverer aksillære lymfeknuter i samme område. Det er vanskelig å beskrive alt jeg følte i det øyeblikket; med noen få ord raste verden min sammen.

Frem til dagene før diagnosen følte jeg at jeg ville sluke verden; Jeg jobbet for å reise, nyte vennskapene mine og oppnå mål som fikk meg til å føle meg vellykket. Nå hadde livet mitt endret seg på en radikal måte og jeg måtte starte en kamp mot sykdommen.

Mamografi.
Mammografi er en pålitelig metode for å diagnostisere brystkreft. Det er en av testene som utføres ved mistanke.

Behandlingen

Bare det å høre at du har kreft er hjerteskjærende. Jeg tror de fleste av oss umiddelbart forbinder dette begrepet med døden. Og med god grunn; vi har sett denne sykdommen – i alle dens former – ta livet av tusenvis av mennesker. “Vil jeg bli enda et offer?” tenkte jeg.

Men etter en omfattende samtale med legen, som jeg takker for hans profesjonalitet og for å få meg til å forstå at alt ikke var tapt, klarte jeg å ombestemme meg om sykdommen. Resiliens – som alltid var en del av meg – hjalp meg med å finne et nytt mål: å slå sykdommen.

Og vel, jeg vil ikke at du skal tro det er så lett som å si “Jeg skal overvinne dette” eller “Jeg vil vinne kampen mot sykdommen.” Det er en veldig vanskelig prosess som kommer med oppturer og nedturer, med øyeblikk av håp, men også dager hvor du vil kaste inn håndkleet.

På grunn av stadiet kreften var i, var den mulige behandlingen for å redde livet en mastektomi (operasjon for å fjerne brystet), etterfulgt av strålebehandling for å bekjempe svulstene nær aksillære lymfeknuter.

For å være mer nøyaktig måtte legene fjerne innsiden av brystet og brystvorten. Etter dette ble det startet strålebehandling, og til slutt ble det utført rekonstruktiv kirurgi. Etter å ha kommet meg over dette, måtte jeg gjennom mer enn fire måneder med cellegiftbehandling og en operasjon til.

Akkurat nå er jeg fortsatt under behandling. Legens prognose er oppmuntrende, men jeg må ta medisiner de neste 10 årene. Tanken er å forhindre at kreften kommer tilbake, selv om det er en mulighet som ikke kan utelukkes.

Dagene mine ble til muligheter etter en brystkreftdiagnose…

Jeg må innrømme at før brystkreftdiagnosen førte jeg et litt “selvopptatt” liv. Jeg pleide å tenke at ting måtte skje akkurat slik jeg planla dem, og skjønte ikke hvor frustrert jeg var over å ville oppnå et “perfekt liv”. Angsten for fremtiden invaderte meg hele tiden, og jeg ville fokusere all energi på å gjøre det slik jeg planla det.

Selvfølgelig endret alt som skjedde i håndteringen av denne sykdommen måten jeg tenkte, følte og levde livet mitt på. I løpet av noen uker måtte jeg se livet mitt endre seg dramatisk; denne gangen går jeg gjennom noe jeg ikke kunne endre.

Det handlet ikke lenger om å «være mer produktiv», «tjene penger» eller «å være best i jobben min». Nå handlet alt om å kjempe for å overleve, men midt i det hele hjalp dette meg å gjenkjenne viktige ting som jeg ignorerte i min «normalitet».

Så klisjé som det høres ut, ideen om at du kan dø snart kobler deg tilbake til den sanne meningen med livet. Du begynner å føle at hver dag er en mulighet og du kan ikke kaste bort den. En klem fra mamma, deling med familie og til og med en enkel kaffe med venner blir ekstremt verdifulle ting.

Og når utsiktene er så nedslående, blir støtten og kjærligheten til menneskene nærmest deg en drivkraft. Takket være dem føler jeg meg i dag sterk, inspirert og motivert til å gå videre.

Café con amigos.
Enkle hverdagslige problemstillinger blir relevante når de settes i perspektiv.

Kampen er i gang

Nå som jeg kan sette meg inn i skoene til en person som får en kreftdiagnose, ikke bare brystkreft, men hvilken som helst annen kreft, vil jeg være støttende. Jeg vet hvor vanskelig det er å bearbeide denne nyheten, og spesielt å gå gjennom prosessen som er involvert.

Det er ikke en lett kamp, det er sant, men hvordan du nærmer deg hele prosessen utgjør hele forskjellen. Det er nødvendig å bytte brikke; også lære mer om sykdommen og visualisere at du skal klare det. Medisinsk og familiestøtte er nøkkelen, ikke nøl med å søke tilflukt fra dem.

Sammen kan vi slå brystkreft

Ved å utnytte det faktum at vi er inne i måneden for kampen mot brystkreft, vil jeg si farvel med en enkel beskjed: “hvis vi alle forenes, vil vi oppnå nok styrke til å slå denne sykdommen”. Og utover den moralske støtten den kjære trenger etter å ha fått diagnosen, kan vi som samfunn også være med i kampen.

Men hvordan? Det er mange handlinger som bidrar. Å engasjere seg i brystkreftkampanjer, støttestiftelser, lobbyvirksomhet for å forbedre offentlig politikk som gagner kreftpasienter, spre pålitelig informasjon om sykdommen, sende støttemeldinger… kort oppsummert. Små handlinger som for oss pasienter kan utgjøre en forskjell.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alkabban FM, Ferguson T. Breast Cancer. [Updated 2021 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482286/
  • Regan JP, Casaubon JT. Breast Reconstruction. [Updated 2022 Jul 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470317/
  • Su JA, Yeh DC, Chang CC, Lin TC, Lai CH, Hu PY, Ho YF, Chen VC, Wang TN, Gossop M. Depression and family support in breast cancer patients. Neuropsychiatr Dis Treat. 2017 Sep 13;13:2389-2396. doi: 10.2147/NDT.S135624. PMID: 28979126; PMCID: PMC5602463.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.