Bomullsfrøolje: bruk, fordeler og risiko

Bomullsfrøoljeapplikasjoner kan være kontroversielle. Mens det i noen tilfeller ser ut til å gi fordeler, utgjør det en risiko i visse andre.
Bomullsfrøolje: bruk, fordeler og risiko

Siste oppdatering: 23 september, 2021

Bomullsfrøolje er et produkt hentet fra plantearten kjent som Gossypium hirsutum og Gossypium herbaceum. Spesielt brukes den til matlaging, selv om den også har medisinske og kosmetiske bruksområder.

Siden 1880-årene har det vært en del av det amerikanske kostholdet og har blitt en av de mest populære vegetabilske oljene i USA. Imidlertid er det for øyeblikket ikke så populært på markedet, siden andre varianter, for eksempel soyabønneolje og maisolje, har fortrengt det.

Uansett er det en olje som skiller seg ut for å være en kilde til flerumettede fettsyrer, som bidrar til kardiovaskulær helse. Det er også et allsidig produkt som du kan inkludere i kostholdet ditt på mange måter. Men hva sier studiene? Og hva er dens mulige negative effekter?

Bruk av bomullsfrøolje

Bomullsfrøolje brukes regelmessig i næringsmiddelindustrien, siden den har evnen til å forlenge holdbarheten til matvarer. Du finner den i produkter som potetgull, bakverk, majones, margarin og salatdressinger.

Det er til og med foretrukket i bakevarer, da det gir fuktighet og tekstur. Andre matvarer der den er tilstede er følgende:

  • Orientalsk mat
  • Glasur
  • Pisket pålegg
  • Korn
  • Krydret mat

Blant annet er det viktig å merke seg at dette produktet også har bruksområder utenfor kjøkkenet, for eksempel oljelamper, lys, insektmidler og vaskemidler. Samtidig har den også noen medisinske og kosmetiske bruksområder.

Massasje stein, badesalt og lys.
Bomullsfrøolje er ikke bare en del av næringsmiddelindustrien og farmakologi; Det er også tilstede i stearinlys for eksempel.

Fordeler med bomullsfrøolje

Fordelene med bomullsfrøolje har i stor grad å gjøre med ernæringskvaliteten. Spesielt gir den bare 4 gram mettet fett per spiseskje, eller 16% av det anbefalte daglige inntaket. For å redusere kardiovaskulær risiko, foreslår organisasjoner som American Heart Association å velge oljer med disse mettede fettkarakteristikkene.

Imidlertid inneholder den også 7 gram flerumettet fett per spiseskje, noe som gir hjertehelsemessige fordeler. For å være mer presis, gir den 2% av det daglige inntaket av omega-3 fettsyrer og 58% av omega-6.

I mindre grad inneholder den også enumettet fett, som eksperter anbefaler i kostholdet som et supplement for å stimulere økningen av HDL eller “godt” kolesterol. Det er også en kilde til vitamin E eller alfa-tokoferol, et sentralt næringsstoff for cellemetabolisme og forebygging av sykdom. Men er det tegn på at det påvirker helsen vår? La oss se!

1. Antiinflammatoriske effekter

Det er ingen studier som viser at bomullsfrøolje har antiinflammatoriske egenskaper. Imidlertid er det bevis for de antiinflammatoriske effektene av enumettet fett. Sånn sett kan denne typen olje påvirke reduksjonen av inflammatoriske kjemikalier i blodet.

Det enumettede fettinnholdet er 18%, men kan økes til 50% ved delvis hydrogenering. Uansett er det et kosttilskudd som passer innenfor rammen av et sunt kosthold.

2. Beskyttelse av kardiovaskulær helse

De enumettede og flerumettede fettsyrene som denne oljen inneholder, bidrar til å redusere risikoen for kardiovaskulære hendelser. En gjennomgangsartikkel som dukket opp i Cochrane-biblioteket antyder at denne typen lipider senker LDL -kolesterolnivået og øker HDL-kolesterolnivået. I sin tur reduserer dette risikoen for koronar hjertesykdom eller hjerneslag.

Likevel bør vi huske på at bomullsfrøolje har mer mettet fett enn andre vegetabilske oljer, for eksempel olivenolje. Derfor kan forbruk av det i overkant ha motsatt effekt. Derfor bør vi bruke det med måte; bare når det ikke er mulig å velge en annen, mer hjertevennlig olje.

3. Antitumoraktivitet

Bomullsfrøolje er ikke en alternativ behandling mot kreft. Noen undersøkelser har imidlertid gjort relevante funn om fordelene med bomullsfrøolje mot denne sykdommen.

En studie som tidsskriftet Anticancer Research publiserte, bestemte at gossypol – et naturlig giftstoff som er tilstede i denne oljen før raffinering – bidro til å undertrykke kreftceller som viste resistens mot flere legemidler.

I mellomtiden fant en studie i Molecular Cancer Therapeutics at dette stoffet også var nyttig for å redusere tumorvekst hos pasienter med prostatakreft. Foreløpig er det et emne som fortsatt er under etterforskning, så det er nødvendig med flere bevis.

4. Hudpleie

Et av bruksområdene til bomullsfrøolje som ikke anses som kontroversiell har å gjøre med hudpleie. Gitt vitamin E og fettsyreinnhold, gir denne ingrediensen følgende fordeler:

  • Fuktighetsgivende
  • Anti-aldring
  • Økt hudpermeabilitet (en kvalitet som hjelper huden til å absorbere andre produkter bedre)
  • Hudbarrierebeskyttelse
  • Sårheling
En kvinne som smører krem på ansiktet hennes.
Bruk av bomullsfrøolje på huden er godkjent, og det er mange farer forbundet med det.

Risikoen ved bomullsfrøolje

Risikoen forbundet med bruk av bomullsfrøolje har å gjøre med gossypolinnholdet. Dette stoffet er et naturlig giftstoff som gir det sin spesielle gule farge.

Blant annet beskytter den også planten mot insekter. Og selv om det har blitt studert for sitt antitumorpotensial, har det vist seg å ha følgende negative effekter :

  • Infertilitet
  • Problemer i svangerskapsperioden, inkludert tidlig embryonal utvikling
  • Leverskade
  • Åndenød
  • Anoreksi

Muligheten for at noen mennesker er allergiske mot ekstern bruk av bomullsfrøolje er også noe å vurdere. Derfor er det best å gjøre en liten sensitivitetstest før du bruker produktet i sin helhet. Hvis det ikke er tegn på allergi etter 24 timer, kan du bruke det uten problemer.

Andre oljer er mer anbefalt

I lang tid skilte bomullsfrøolje seg ut med sine egenskaper, pris og allsidighet. Selv om det er sant at det har noen fordeler, bør du ikke se bort fra de mulige risikoene og innholdet av mettet fett. Derfor, når det gjelder å velge en god olje, er det best å velge andre varianter, for eksempel oliven- eller solsikkeolje.

Likevel anser eksperter de fleste kommersielle presentasjonene av denne oljen for å være trygge, da de ikke utgjør et problem hvis de brukes i moderate mengder. Produktet skal oppbevares i en lufttett beholder, vekk fra direkte sollys, på et kjølig sted.

Det kan interessere deg ...
Er maisolje et sunt valg?
Veien til Helse
Les det hos Veien til Helse
Er maisolje et sunt valg?

Spiselige oljer, som maisolje, er en grunnleggende komponent i kostholdet vårt, og deres variasjon og forbruk avhenger av regionen.



  • Munroe CE. The Use of Cotton-Seed Oil as Food, and for Medicinal Purposes. Public Health Pap Rep. 1884;10:236-240.
  • Daniel DR, Thompson LD, Shriver BJ, Wu CK, Hoover LC. Nonhydrogenated cottonseed oil can be used as a deep fat frying medium to reduce trans-fatty acid content in french fries. J Am Diet Assoc. 2005 Dec;105(12):1927-32. doi: 10.1016/j.jada.2005.09.029. PMID: 16321599.
  • Allayee H, Roth N, Hodis HN. Polyunsaturated fatty acids and cardiovascular disease: implications for nutrigenetics. J Nutrigenet Nutrigenomics. 2009;2(3):140-8. doi: 10.1159/000235562. Epub 2009 Sep 23. PMID: 19776641; PMCID: PMC2820567.
  • Schwingshackl L, Hoffmann G. Monounsaturated fatty acids and risk of cardiovascular disease: synopsis of the evidence available from systematic reviews and meta-analyses. Nutrients. 2012;4(12):1989-2007. Published 2012 Dec 11. doi:10.3390/nu4121989
  • Ravaut G, Légiot A, Bergeron KF, Mounier C. Monounsaturated Fatty Acids in Obesity-Related Inflammation. Int J Mol Sci. 2020;22(1):330. Published 2020 Dec 30. doi:10.3390/ijms22010330
  • Abdelhamid AS, Martin N, Bridges C, et al. Polyunsaturated fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018;7(7):CD012345. Published 2018 Jul 18. doi:10.1002/14651858.CD012345.pub2
  • Huang, Y., Wang, L., Chang, H., Ye, W., Dowd, M., Wan, P., & Lin, Y.C. (2006). Molecular mechanisms of (-)-gossypol-induced apoptosis in human prostate cancer cells. Anticancer research, 26 3A, 1925-33 .
  • Volate SR, Kawasaki BT, Hurt EM, et al. Gossypol induces apoptosis by activating p53 in prostate cancer cells and prostate tumor-initiating cells. Mol Cancer Ther. 2010;9(2):461-470. doi:10.1158/1535-7163.MCT-09-0507
  • Keen MA, Hassan I. Vitamin E in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2016;7(4):311-315. doi:10.4103/2229-5178.185494
  • Gadelha IC, Fonseca NB, Oloris SC, Melo MM, Soto-Blanco B. Gossypol toxicity from cottonseed products. ScientificWorldJournal. 2014;2014:231635. doi:10.1155/2014/231635