Eterisk palmarosaolje: bruksområder, fordeler og tips

Eterisk palmarosaolje er populær for sine gode hudfordeler. Vi vil fortelle deg hva vitenskapen sier om egenskapene her.
Eterisk palmarosaolje: bruksområder, fordeler og tips
Franciele Rohor de Souza

Vurdert og godkjent av farmasøyten Franciele Rohor de Souza.

Siste oppdatering: 19 oktober, 2022

Eterisk palmarosaolje er et produkt avledet fra planten kjent som palmarosa c ymbopogon martinii. Dette vokser igjen i to varianter kalt “motia” og “sofia”, som har forskjellig duft.

Nærmere bestemt ekstraheres oljen fra dampdestillasjonen av den tørkede urten. Det brukes vanligvis i næringsmiddelindustrien som smakstilsetning, men det brukes også til kosmetiske formål ved fremstilling av parfymer, oljer og såper.

En artikkel publisert i Journal of Pharmacy and Pharmacology sier at denne ingrediensen ofte brukes i ayurvedisk medisin for å lindre hudproblemer og smerter av nervøs opprinnelse. Utover dette tilskrives det også andre egenskaper. Vi forteller deg alt om dem her!

Eterisk palmarosaolje: Egenskaper og sammensetning

Palmarosa er en eviggrønn plante som tilhører Poaceae-familien. I motsetning til hva mange tror, er det ikke relatert til roser. Navnet er på grunn av duften den avgir, som ligner på roser, men med myke sitrusnoter.

Dens eteriske olje er preget av å være enda mer aromatisk. Som andre oljer varierer fargen fra mørk gul til blekgul. Imidlertid blir det noen ganger blandet med roseolje for å redusere kostnadene. I så fall reduseres kvaliteten.

Derimot konsentrerer dens rene form bioaktive stoffer som er knyttet til hud- og helsefordeler. I følge informasjon delt i Journal of Essential Oil Research, er de viktigste aktive ingrediensene geraniol og geranylacetat, som gir antioksidanter, antimikrobielle, anti-inflammatoriske og avslappende egenskaper.

8 bruksområder og fordeler med eterisk palmarosaolje

Eterisk palmarosaolje er ikke et produkt med mirakuløse egenskaper for helse eller skjønnhet. Som andre naturlig forekommende stoffer, kan det fungere som et velværetilskudd. Faktisk har den vunnet popularitet for sine interessante fordeler for hudpleie og stressreduksjon. La oss se hva vitenskapen sier.

1. Den kan bidra til å beskytte mot infeksjoner

På grunn av sin konsentrasjon av geraniolmonoterpen, fungerer eterisk palmarosaolje som en antimikrobiell og antioksidant eterisk olje. Som antydet av en studie delt i Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, kan det bidra til å bekjempe smittsomme mikroorganismer som S. aureus og E. coli-bakterier.

Forskning rapportert i LWT – Food Science and Technology viser at denne ingrediensen også er nyttig mot infeksjoner forårsaket av sopp. Spesielt ser det ut til å bryte membranene til soppceller, noe som bidrar til å eliminere dem.

Escherichia coli es atacada por aceite de palmarosa.
E. coli er en av bakteriene som kan bekjempes med den eteriske oljen fra denne planten.

2. Den bidrar til å kontrollere totalkolesterolet og beskytter leveren

Selv om mer avgjørende studier er nødvendige, rapporterte forskning i Biochemistry Research International at inhalering av eterisk palmarosaolje var nyttig for å senke totalkolesterol hos rotter. Faktisk ble det også oppdaget at antioksidantene bekjempet oksidativt stress og forhindret levertoksisitet.

Liker du denne artikkelen? Du kan også like å lese: Bergamott eterisk olje: fordeler og mulige bivirkninger

3. Den fungerer som en nevrobeskytter

I ayurvedisk medisin brukes denne oljen som en beskytter for nervesystemet, så den er klassifisert som nevrobeskyttende. I denne forbindelse indikerer en studie at denne oljen har positive effekter på forebygging av sykdommer som Alzheimers og demens.

Dens beroligende effekter har også vist seg å være effektive i episoder med angst og depresjon. For disse formålene brukes den ofte i aromaterapi.

4. Eterisk palmarosaolje hjelper med fordøyelsen

Den viktigste aktive forbindelsen i eterisk palmarosaolje, geraniol, har en positiv effekt på fordøyelsen. For å være mer presis, hjelper den med å hemme veksten av smittsomme mikroorganismer og beskytter bakteriene som utgjør den normale mikrobiotaen. Som forskning i International Journal of Molecular Sciences har vist, har den også en anti-inflammatorisk effekt i tarmen.

5. Den hjelper til i hudpleie

Den mest utbredte bruken av denne oljen har med kosmetikk å gjøre. På grunn av de antimikrobielle, anti-inflammatoriske og antioksidanteffektene som kommer fra geraniolinnholdet, hevder noen at det er en god behandling for akne, urenheter og andre ufullkommenheter.

Faktisk kommenterer en studie delt i Future Microbiology at geraniol har antimikrobielt potensial mot akne-fremkallende bakterier. Dermed ble det bestemt at lokalt påført eterisk palmarosalje kan bidra til å bekjempe denne hudsykdommen. Det er imidlertid fortsatt behov for mer bevis.

Allerede før du prøver den for dette formålet, er det en god idé å utføre en liten hudtest. Grunnen? Den har komedogene kvaliteter. Derfor, når den påføres følsom og akne-utsatt hud, kan det øke tilstopping og tilstedeværelsen av hudormer.

6. Den forbedrer hårets utseende

Populær litteratur antyder at denne typen olje forbedrer utseendet til tørt hår. Selv om det ikke er bevis for denne bruken, kan påføringen fra midten av håret til tuppene være nyttig for flisete tupper og dehydrering.

Noen masserer det inn i hodebunnen for å fremme sunn hårvekst. Dette er imidlertid det samme som med huden. Hos personer med en tendens til å få fet hud kan det virke kontraproduktivt. Det er alltid best å teste det på forhånd.

7. Eterisk palmarosaolje kan bidra til å forhindre for tidlig aldring

Oksidativt stress er ofte forbundet med tegn på for tidlig aldring. Antioksidanter bidrar imidlertid til å motvirke disse effektene. Når det gjelder eterisk palmarosaolje, viser en studie positive resultater på fibroblaster ved å øke produksjonen av kollagen og hyaluronsyre.

Dermed ser denne oljen ut til å være nyttig i forebygging av aldring og sårheling. Foreløpig er det imidlertid behov for mer fullstendige studier for å bekrefte dette.

8. Den kan fungere som et insektmiddel

I årevis har eterisk palmarosaolje vært oppført som et naturlig insektmiddel. Faktisk rapporterte en studie delt gjennom Acta Tropica at den tilbyr 100 % beskyttelse mot mygg i opptil 12 timer.

Anbefalinger for sikker bruk av eterisk palmarosaolje

Til tross for sine interessante fordeler, kan denne oljen forårsake noen uønskede reaksjoner, spesielt når den brukes i sin rene tilstand eller på sensitiv hud.

Først av alt er det viktig å huske at naturlige produkter ikke alltid er det beste for huden; derfor er det best å velge de som er formulert og dermatologisk testet. Når du bruker dem lokalt, er det alltid en god idé å fortynne dem med en bærerolje eller vann.

Verken denne eller andre eteriske oljer er egnet for konsum.

Ved graviditet, epilepsi, leverskade eller alvorlig sykdom, er det best å konsultere en lege eller en profesjonell i aromaterapi før du prøver denne typen olje. Det samme gjelder hvis du tar medisiner.

Vi tror du kan være interessert i å lese dette også: Eterisk olje fra oregano for å lindre forkjølelse

Hvordan bruke eterisk palmarosaolje?

Akkurat nå er eterisk palmarosaolje tilstede i et bredt spekter av kosmetiske produkter. Dette er det beste alternativet for å dra nytte av fordelene for huden siden de har trygge formler.

Produktet er også tilgjengelig ufortynnet, men det anbefales ikke å bruke det direkte på huden fordi det kan være irriterende. Hvis du kjøper det i denne formen, sørg for å fortynne den i et forhold på 3 dråper per spiseskje bærerolje.

For å dra nytte av fordelene med duften, kan den plasseres i en diffusor (normal eller elektrisk) eller i en flaske med stokkdiffusorstenger. Et annet alternativ er å blande det i en sprayflaske med vann for å spraye det i rommet eller på en pute.

Aromaterapi med essensiell palmarosa.

Gjør det selv-oppskrifter med eterisk palmarosaolje

En av de mest verdsatte egenskapene til palmarosa eterisk olje er dens allsidighet. Så lenge den brukes i små mengder, kan det legges til i en rekke gjør det selv-oppskrifter, som en hjemmeduft, for å bli kvitt insekter eller for å hjelpe deg med å slappe av.

Med dette i bakhodet, la oss ta en titt på noen gjor det selv-oppskrifter med denne oljen.

Eterisk palmarosaolje for hjemmeduft

Kombinasjonen av palmarosaolje med grapefruktolje og lavendelolje er ideell for påfylling av stokkdiffusorflasker. Når du har laget blandingen, kan du sette den på badet, stuen eller et hvilket som helst sted der du vil forsterke duften.

Ingredienser

  • 3 dråper eterisk palmarosaolje
  • 4 dråper eterisk lavendelolje
  • 3 dråper eterisk grapefruktolje
  • 2 ss valgfri bærerolje (kokosolje, oliven, mandel, osv.)

Bruksanvisning

  1. Bland alle oljene godt og legg dem i stokkdiffuseren.
  2. Plasser den på et strategisk sted for å spre aromaen.
  3. Snu sivet fra tid til annen for å forbedre diffusjonen.

Hjemmelaget insektmiddel

Hvis målet ditt er å unngå mygg eller andre insektstikk, er det verdt å forberede følgende naturlig avstøtende middel. Pass på å fortynne de eteriske oljene godt.

Ingredienser

  • 3 dråper eterisk palmarosaolje
  • 2 dråper eterisk citronellaolje
  • 2 dråper eterisk sitrongressolje
  • 2 ss valgfri bærerolje (som jojoba-, mandel-, kokosnøtt- eller avokadoolje)
  • Vann (100 milliliter)

Bruksanvisning

  1. Bland de eteriske oljene godt med bæreroljen.
  2. Hell deretter vannet i en sprayflaske og tilsett oljene også.
  3. Spray på huden og masser for å absorbere.
  4. Gjenta hver 2. time hvis du er utendørs.

Et avslappende bad

Et avslappende bad med en blanding av oljer kan bidra til å lindre stress og angst. Å puste inn aromaene deres har en beroligende effekt som bidrar til å roe spenninger og tilhørende plager.

Ingredienser

  • 5 dråper eterisk palmarosaolje
  • 4 dråper eterisk spearmintolje
  • 5 dråper eterisk geraniumolje
  • 2 ss bæreolje

Bruksanvisning

  1. Kombiner alle oljene og tilsett dem i badekaret med varmt vann.
  2. Gå oppi badekaret og bad i 15 til 20 minutter.

Hva du bør huske om eterisk palmerosaolje

Takket være innholdet av antimikrobielle, antiinflammatoriske og antioksidantaktive forbindelser, anses eterisk palmarosaolje som et godt supplement til hudpleie- og aromaterapiøkter. Likevel bør den brukes med forsiktighet og alltid fortynnet eller gjennom diffusorer.

Det kan interessere deg ...
6 eteriske oljer for å bekjempe bihulebetennelse
Veien til Helse
Les det hos Veien til Helse
6 eteriske oljer for å bekjempe bihulebetennelse

Bihulebetennelse er en sykdom forårsaket av betennelse i de paranasale bihulene. I denne artikkelen skal vi se på hvordan du kan bekjempe bihulebet...



  • Murbach Teles Andrade BF, Conti BJ, Santiago KB, Fernandes Júnior A, Sforcin JM. Cymbopogon martinii essential oil and geraniol at noncytotoxic concentrations exerted immunomodulatory/anti-inflammatory effects in human monocytes. J Pharm Pharmacol. 2014 Oct;66(10):1491-6. doi: 10.1111/jphp.12278. Epub 2014 Jun 16. PMID: 24934659.
  • Sarma, P. C., Baruah, P., Pathak, M. G., & Kanjilal, P. B. (1998). Comparision of the Major Components of the Oils of Eight Selections ofCymbopogon martinii(Roxb.) Wats. var.martinii. In Journal of Essential Oil Research (Vol. 10, Issue 6, pp. 673–674). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/10412905.1998.9701006
  • Jummes, B., Sganzerla, W. G., da Rosa, C. G., Noronha, C. M., Nunes, M. R., Bertoldi, F. C., & Barreto, P. L. M. (2020). Antioxidant and antimicrobial poly-ε-caprolactone nanoparticles loaded with Cymbopogon martinii essential oil. In Biocatalysis and Agricultural Biotechnology (Vol. 23, p. 101499). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2020.101499
  • da Rocha Neto, A. C., Navarro, B. B., Canton, L., Maraschin, M., & Di Piero, R. M. (2019). Antifungal activity of palmarosa (Cymbopogon martinii), tea tree (Melaleuca alternifolia) and star anise (Illicium verum) essential oils against Penicillium expansum and their mechanisms of action. In LWT (Vol. 105, pp. 385–392). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.02.060
  • Andrade BF, Braga CP, Dos Santos KC, et al. Effect of Inhaling Cymbopogon martinii Essential Oil and Geraniol on Serum Biochemistry Parameters and Oxidative Stress in Rats. Biochem Res Int. 2014;2014:493183. doi:10.1155/2014/493183
  • Ayaz M, Sadiq A, Junaid M, Ullah F, Subhan F, Ahmed J. Neuroprotective and Anti-Aging Potentials of Essential Oils from Aromatic and Medicinal Plants. Front Aging Neurosci. 2017;9:168. Published 2017 May 30. doi:10.3389/fnagi.2017.00168
  • Zahra, Aliya Azkia et al. “Review of the Chemical Properties, Pharmacological Properties, and Development Studies of Cymbopogon sp.” (2020).
  • Promila. “A review on the medicinal and aromatic Plant-Cymbopogon martinii (Roxb.) Watson (Palmarosa).” International Journal of Chemical Studies 6 (2018): 1311-1315.
  • Spisni E, Petrocelli G, Imbesi V, et al. Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Microbial-Modulating Activities of Essential Oils: Implications in Colonic Pathophysiology. Int J Mol Sci. 2020;21(11):4152. Published 2020 Jun 10. doi:10.3390/ijms21114152
  • Murbach Teles Andrade BF, Nunes Barbosa L, Bérgamo Alves FC, Pereira Marques AF, Albano M, Mores Rall VL, Brüggemann H, Fernandes Júnior A. The impact of Cymbopogon martinii essential oil on Cutibacterium (formerly Propionibacterium) acnes strains and its interaction with keratinocytes. J Pharm Pharmacol. 2018 Dec;70(12):1688-1699. doi: 10.1111/jphp.13011. Epub 2018 Sep 13. PMID: 30277563.
  • Mahant S, Sahajpal NS, Nanda S. Insights into the mechanism of Cymbopogan martinii essential oil in topical therapy of acne vulgaris. Future Microbiol. 2021 Oct;16:1181-1193. doi: 10.2217/fmb-2021-0039. Epub 2021 Oct 7. PMID: 34615379.
  • Oliveira, C. R., Bella, L. M., Duarte, M. C., & Vieira, R. de P. (2021). Brazilian essential oil of Cymbopogon martini (Poaceae): positive effects on inflammation-induced human fibroblasts and skin aging. In Revista Fitos (Vol. 15, Issue 4, pp. 444–455). Fiocruz – Instituto de Tecnologia em Farmacos. https://doi.org/10.32712/2446-4775.2021.1127
  • da Silva, M. R. M., & Ricci-Júnior, E. (2020). An approach to natural insect repellent formulations: from basic research to technological development. In Acta Tropica (Vol. 212, p. 105419). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.actatropica.2020.105419