Kan laurinsyre brukes til å behandle akne?

Laurinsyre kan brukes til å behandle akne. Les videre og lær mer om denne forbindelsen som finnes i kokosnøtt.
Kan laurinsyre brukes til å behandle akne?

Siste oppdatering: 17 mai, 2022

Både i matlaging og som kosmetikk er de ulike bruksområdene for kokosolje godt kjent. Men ikke alle vet at en av de viktigste aktive ingrediensene, laurinsyre, også brukes til å behandle akne.

Så i tillegg til å gi fordeler som hudfuktighetskrem og for hårpleie, kan kokosnøttolje bidra til å behandle hudsykdommer. Men dette er ikke den eneste kilden til denne fettsyren, siden ingrediensen også kan fås fra palmeolje og vanlig kumelk.

Hva er laurinsyre og hvor er det hentet fra?

Også kjent som dodekansyre (på grunn av antall karboner i formelen), men mer vanlig som laurinsyre, er dette en middels lang mettet fettsyre. Det er av naturlig opprinnelse og er tilstede i vevet i menneskekroppen i fast og uløselig form.

Det finnes også i en rekke matvarer, både animalske og vegetabilske, som inneholder mettet fett. Blant de vanligste kildene er følgende:

  • Kokosolje: Dette er en av de rikeste oljene, med anslagsvis 40 % laurinsyreinnhold.
  • Palmekjerneolje: Ekstrahert fra kjernen til Elaeis guineensis-palmen. Andelen er mye høyere, nær 80%.
  • Ku- eller geitemelk: Inneholder ca. 0,25 gram per kopp; 3 % av det totale melkefettet er laurinsyre.

Bruksområder og fordeler med laurinsyre

Kokosolje har en lang rekke bruksområder, alt fra kulinariske til kosmetiske bruksområder. På sin side anses laurinsyre å ha flere egenskaper som gjør den effektiv til å behandle sykdommer. La oss se.

Kokosolje.
Kokosolje er et produkt som blir stadig mer etterspurt i kosmetikkindustrien, blant annet på grunn av laurinsyreinnholdet.

Matkonservering

På grunn av stabiliteten og det faktum at det er uløselig i vann, tilsettes dette mettede fettet til matvarer, og bidrar til å bevare dem. Når den foredles, mister den noen av egenskapene.

Kosmetiske bruksområder

Denne syren sies å ha fuktighetsgivende egenskaper, så den brukes til å bekjempe tørr hud, forbedre funksjonen til fettbarrieren og bidra til å bekjempe xerose.

Det er også en vanlig ingrediens i kremer og andre anti-aldringsprodukter, for å redusere eller minimere merkene som oppstår når man aldres. I følge en studie fra 2013 forbedrer det å tilsette litt virgin kokosolje til hudlotion fuktighet så vel som elastisitet.

Hudforhold

Kokosolje brukes også til å behandle tilstander som psoriasis, takket være dens fuktighetsgivende og anti-inflammatoriske egenskaper. I denne forstand hjelper det til med å kontrollere symptomene på denne patologien.

Antimikrobiell aktivitet

Ifølge resultatene fra ulike forskningsstudier har laurinsyre vist sin evne til å hemme utviklingen av patogene organismer. Derfor kan det hjelpe i behandling og forebygging av ulike infeksjoner, inkludert forkjølelse og influensa.

Ved inntak omdannes det til monolaurin, en forbindelse med bredspektret antimikrobiell aktivitet. Andre studier har vist at laurinsyre har evnen til å hemme utviklingen av patogene organismer, som Staphylococcus aureus under laboratorieforhold.

Andre fordeler

Bruken av denne fettsyren har vært assosiert med andre fordeler. Ifølge forskning lever polynesere, hvis viktigste kilde til kalorier er kokosnøtter, lenger og er sunnere, med lave forekomster av fedme og diabetes.

Det er også antydet at det kan hjelpe oss med å gå ned i vekt lettere og kan være en beskyttende faktor mot Alzheimers sykdom. Imidlertid er mange av bruksområdene fortsatt under utredning.

Laurinsyre for akne: hvordan bruker jeg det?

Flere faktorer bidrar til forekomsten eller utviklingen av akne. Blant disse er overdreven talgproduksjon, porer tilstoppet av talg og døde celler, tilstedeværelse av bakterier (Cutibacterium acnes) og betennelse.

Nå, med tanke på de antibakterielle og antiinflammatoriske egenskapene nevnt ovenfor, kan laurinsyre brukes til å behandle akne effektivt. Dette bekreftes av resultatene fra flere undersøkelser.

For eksempel, i en studie fra 2009, ble det funnet ut at denne fettsyren reduserer både betennelse og mengden bakterier som finnes på huden. På samme måte bekreftet annen forskning utført i 2016 disse egenskapene.

Det bør imidlertid ikke brukes direkte. Det er tilrådelig å kjøpe og bruke et produkt som inneholder forbindelsen, blant annet. Ved hudhydreringsproblemer eller psoriasis er risikoen lavere, slik at den kan brukes mer fritt.

For større sikkerhet bør en hudlege konsulteres. Denne hudhelsepersonen kan indikere riktig dosering for den enkelte.

Det finnes ikke noe estimat på hva den nøyaktige mengden bør være.

På samme måte er det mulighet til å inkludere ingredienser som kokosnøttolje i kostholdet. På denne måten kan du dra nytte av fordelene med laurinsyre, ikke bare for akne eller for huden. Dette avhenger selvfølgelig også av personens alder og livsstil.

En jente med akne.
Akne kan ikke behandles med et enkelt stoff. En medisinsk konsultasjon vil bestemme den mest effektive kombinerte tilnærmingen.

Mulige bivirkninger og kontraindikasjoner

Først av alt bør det bemerkes at laurinsyre er et stoff som kan være irriterende, så det bør ikke inntas alene, men i form av kokosnøttolje eller i ferske kokosnøtter.

Det er imidlertid ikke mye data om effektene det kan skape. Det er tilrådelig å gjøre en flekktest hvis lokal bruk skal gjøres. Hvis det ikke er noen reaksjoner, kan det brukes med måte.

På sin side har US Food and Drug Administration (FDA) gitt monolaurin status som en generelt sikker forbindelse, men uten å spesifisere doseringsretningslinjer.

Likevel bør personer med sensitiv hud bruke den med forsiktighet. På samme måte bør de som er allergiske mot laurinsyre, kokosnøtt eller palmeolje eller noen av dens komponenter ikke bruke den.

Til slutt er det verdt å huske at det er noen kontraindikasjoner for kokosnøttolje. I denne forbindelse anbefales ikke forbruket for personer med høyt kolesterol, hypertensjon eller de som er utsatt for fordøyelsesbesvær.

Rådfør deg med legen din

Til tross for alle studiene for, har det ikke blitt funnet ut om laurinsyre virker alene eller om disse fordelene er et resultat av den kombinerte virkningen av alle de andre komponentene som er tilstede.

Nå, hvis du anser det som et godt alternativ å inkludere kokosnøtt eller palmeolje i kostholdet for akne, husk å ta hensyn til mengden fett du får i deg. Og enten det er til konsum eller til lokalt bruk, er det første du må gjøre å konsultere hudlegen din.

Det kan interessere deg ...
Oppskrift på deilige reker i kokosmelk
Veien til Helse
Les det hos Veien til Helse
Oppskrift på deilige reker i kokosmelk

Denne oppskriften på reker i kokosmelk er enkel å tilberede og har utmerkede ernæringsmessige egenskaper. Lær hvordan du lager den her!



  • Dayrit F. The properties of lauric acid and their significance in coconut oil. J Am Oil Chem Soc. 2015; 92: 1–15. https://doi.org/10.1007/s11746-014-2562-7.
  • De Roos N, Schouten E, Katan M. Consumption of a solid fat rich in lauric acid results in a more favorable serum lipid profile in healthy men and women than consumption of a solid fat rich in trans-fatty acids. J Nutr. 2001; 131(2): 242-5.
  • Kabara J, Swieczkowski D, Conley A, Truant J. Fatty acids and derivatives as antimicrobial agents. Antimicrob Agents Chemother. 1972; 2(1): 23-8.
  • Noora N, Aziza A, Sarmidia M, Aziz R. The Effect of Virgin Coconut Oil Loaded Solid Lipid Particles (VCO-SLPs) on Skin Hydration and Skin Elasticity. Jurnal Teknologi. 2013; 62(1): 39-43.
  • Office of Food Additive Safety (HFS-CFSAN). Notification for mixture of monoaylglycerides. FDA, 2016. URL: https://www.fda.gov/media/99218/download.
  • Prior I, Davidson F, Salmond C, Czochanska. Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau Island studies. The American Journal of Clinical Nutrition. 1981; 34(8): 1552–1561.
  • Ruzin A, Novick RP. Equivalence of lauric acid and glycerol monolaurate as inhibitors of signal transduction in Staphylococcus aureus. J Bacteriol. 2000; 182(9): 2668-71.
  • Nakatsuji T, Kao M, Fang J, et al. Antimicrobial Property of Lauric Acid Against Propionibacterium Acnes: Its Therapeutic Potential for Inflammatory Acne Vulgaris. JID. 2009; 129(10): 2480-2488.
  • Thi-Quynh-Mai T, Hsieh M, Chang K, et al. Bactericidal Effect of Lauric Acid-Loaded PCL-PEG-PCL Nano-Sized Micelles on Skin Commensal Propionibacterium acnes. Polymers. 2016; 8(9). https://doi.org/10.3390/polym8090321.
  • Weber TM Kausch M, Rippke F, Schoelermann A, Filbry A. Treatment of xerosis with a topical formulation containing glyceryl glucoside, natural moisturizing factors, and ceramide. J Clin Aesthet Dermatol. 2012; 5(8): 29-39.