Illipesmør: Egenskaper, bruksområder og fordeler

Illipesmør har mange forskjellige funksjoner innen det kosmetiske området. Det brukes også i medisin for å behandle hudsykdommer.
Illipesmør: Egenskaper, bruksområder og fordeler
Leidy Mora Molina

Vurdert og godkjent av sykepleieren Leidy Mora Molina.

Siste oppdatering: 02 november, 2022

Illipesmør er kanskje ikke så populært som kakao eller sheasmør, men det inneholder også egenskaper som fornyer huden. Bruken i kosmetikk skyldes fordelene som ingrediens, så det er ikke en dårlig idé å integrere den i skjønnhetsrutinen din.

Dette vegetabilske fettet inneholder rikelig med stearin-, olje- og linolsyre og sies å ha mykgjørende og nærende egenskaper. Det er ofte funnet som en del av solkremer og som en langvarig fuktighetskrem. Det anbefales også for moden hud og skadet hår. Vil du prøve det?

Hva er illipesmør, og hva er dets egenskaper?

Illipesmør kommer fra frøene som spirer fra arten Shorea stenoptera, beskrevet i databasen over “nyttige tropiske planter” som et tre med en tett krone, som strekker seg fra konisk til halvkuleformet, med hengende greiner og en høyde på rundt 30 meter. Eksemplaret er hjemmehørende på øya Borneo i Sørøst-Asia.

Nøttene på treet gir et fett kjent som “Borneo-talg”, “tangkawang” eller “illipe”. Når denne frukten faller fra grenene, blir den vanligvis vasket i bekker og tørket i solen, noe som gjør den klar for utvinning av fettet.

Frøene blir vanligvis sprø ved høye temperaturer, noe som bidrar til å knekke skallet for å trekke ut og male innholdet. Prosessen fortsettes i en presse, hvor smøret hentes ut til senere oppskrifter.

Shoreasmør – som det også kalles – er grønnaktig i fargen når det ikke er raffinert; etter denne fasen blir den lysebrun eller hvit, avhengig av hvordan den blir utsatt for raffinering. Den har en mild lukt og en kremet konsistens. Den emulgerer lett, noe som forenkler bruken i ansikts- og hårpleieformler.

illipesmør
Illipesmør er rikt på fettsyrer og antioksidanter. Det er der dens mange hudpleiefordeler kommer fra.

Vi tror du kan være interessert i å lese dette også: Mandelsyre: Hva er det og hva er dens fordeler for huden?

Fordelene med illipesmør

The International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (Inci Beauty) viser at illipes funksjoner inkluderer å fungere som et mykgjørende og kondisjonerende middel. La oss ta en titt på noen av de andre fordelene:

  • Det regnes som den mest nærende typen smør blant dens alternativer.
  • Det tilfører egenskaper for hudens elastisitet og smidighet.
  • Det er et veldig godt fuktighetsgivende middel, så det anbefales for å gjenopprette tørr hud og matt hår.
  • Den beskytter håret mot statisk elektrisitet og feilbehandling forårsaket av eksterne midler. Når det gjelder krøllete hår, fremmer det bølger og formbarhet.

Mer enn 95 % av illipesmøret er en lipidfusjon.

Bruk av illipesmør

Illipe har spiselige, medisinske og kosmetiske bruksområder. Som et vegetabilsk fett kan det inngå i produksjonen av sjokolade siden det erstatter kakaosmør opp til maksimalt 5%.

Dens medisinske og kosmetiske bruk stammer fra hvordan den absorberes av huden. I tillegg er den også egnet for tilberedning av oljer, lakk, stearinlys og andre stoffer med flere fordeler.

Det kan bidra til å forbedre helsen til håret ditt

Effektene av illipe på håret er sannsynligvis dens mest fremragende godhet. For å være mer presis, gir den intensiv fuktighet til hår som er skadet av solen, floker, kjemikalier og sprøtt hår.

Denne grønnsaken inneholder rikelig med fettsyrer og antioksidanter som trenger inn i håret og forbedrer hårroten og helsen til hodebunnen. I tillegg gjenoppretter dens fortsatte bruk hårets elastisitet på grunn av linolsyreinnholdet, som anbefales for sunt og motstandsdyktig hår.

Bare bland litt av smøret med en maske eller balsam og du vil se hvordan det forbedrer hårets utseende. Påfør preparatet en gang i uken, la det virke i minst 5 minutter, og skyll med vann.

Illipesmør og leppebehandling

Illipesmør fungerer alene som en leppepomade og som et middel for å helbrede munnsår og sår. Tilsetningsstoffet kan også finnes i sammensetningen til leppestifter og i fargede og ikke-fargede lipglosser. I leppekosmetikk har Shorea-nøtter en fuktighetsgivende kvalitet.

Det kan brukes til å lage såpe

I konsentrasjoner fra 4 % til 8 % brukes illipe til å lage såper. Barer av dette plantematerialet er anbefalt for tørr hud; hvis det er en ekstra hudtilstand, er det tilrådelig å konsultere en hudlege før du bruker disse produktene.

illipe smørbarer
Illipesmør brukes til å tilberede fuktighetsgivende såper. Det anbefales for tørr og sensitiv hud.

Det kan brukes som en lotioningrediens

Innholdet av illipe for kremer og lotioner varierer fra 3% til 5% av den totale formelen. Denne typen kosmetikk fremmer restaureringen og elastisiteten til hudcellene. Shoreafrøene beriker huden betydelig siden det styrker lipidbarrieren og låser inn fuktighet.

Liker du denne artikkelen? Du kan også like å lese: 5 tips for å beskytte huden mot effekten av klimaanlegg

Illipesmør kontra annet vegetabilsk fett

Vegetabilsk smør har kvaliteter som gjør dem unike og spesielt avhengig av formålet du trenger dem til. Blant de mange andre fordelene er sheasmør bra for peeling, forhindre strekkmerker og beskytte mot solen; kakaosmør representerer også en direkte transport av aktive ingredienser til innsiden av huden, noe som reduserer irritasjon og tørrhet.

Når det gjelder illipe – selv om den kanskje ikke er like kjent – spiller den hovedrollen i sammensetningen av mye kosmetikk for sensitiv hud og hårpleie. Ikke gå glipp av sjansen til å prøve dette flotte smøret!

Det kan interessere deg ...
Hjelper kjerringrokk med å redusere strekkmerker?
Veien til Helse
Les det hos Veien til Helse
Hjelper kjerringrokk med å redusere strekkmerker?

Kjerringrokk brukes ofte som et hjelpestoff for å redusere strekkmerker, men fungerer det? Vi diskuterer det i denne artikkelen.



  • Shorea stenoptera. Useful Tropical Plants. https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Shorea+stenoptera
  • Darmawan MA, Muhammad BZ, Harahap AFP, Ramadhan MYA, Sahlan M, Haryuni, Supriyadi T, Abd-Aziz S, Gozan M. Reduction of the acidity and peroxide numbers of tengkawang butter (Shorea stenoptera) using thermal and acid activated bentonites. Heliyon. 2020 Dec 17;6(12):e05742. doi: 10.1016/j.heliyon.2020.e05742. PMID: 33364505; PMCID: PMC7750560.
  • Darmawan, Muhammad & Curie, Catia & Yusuf, Muhammad & Ramadhan, Muhammad & Harahap, Andre & Harahap, Perdana & Gozan, Misri. (2021). Preparation and Characterisation of Indigenous Tengkawang (Shorea Stenoptera) Butter for Food and Cosmetics Material. Hunan Daxue Xuebao/Journal of Hunan University Natural Sciences. 48. 156 – 165.
  • Shorea stenoptera seed butter. INCI Beauty. Francia. https://incibeauty.com/ingredients/6898-shorea-stenoptera-seed-butter
  • Hidayat, N.S., Darmawan, M.A., Intan, N., & Gozan, M. (2019). Refining and Physicochemical Test of Tengkawang oil Shorea stenoptera Origin Sintang District West Kalimantan. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 543.